Texas
0

Stanovnici Houstona izabrali gay gradonačelnicu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Annise Parker prva je osoba homoseksualne orijentacije koja je izabrana za gradonačelnicu ovog grada, odnijevši ubjedljivu pobjedu osvajanjem 53,6 posto glasova na lokalnim izborima, javlja AP. Uprkos jakoj kampanji kojom je se željelo degradirati jer je lezbejka, Parker je na jučer završenim izborima ipak odnijela pobjedu.

'Ovaj izbor je izmijenio svijet za gay, lezbejsku, biseksualnu i transeksualnu zajednicu. Baš kao što će izmijeniti život svih stanovnika Houstona na bolje, i time će se baviti moja administracija', izjavila je Parker nakon pobjede.

Od 152.000 stanovnika koji su se odazvali na izbore u ovom četvrom po veličini američkom gradu, njih 81.652 je glasalo za Parker.

Kampanja koja je vođena pred izbore bila je označena jakom anti-gay kampanjom.

Parker je lezbejka koja nikad nije krila svoju seksualnu orijentaciju. Ali upravo je orijentacija postala fokus utrke nakon što su anti-gay aktivisiti i konzervativne religijske grupe podržale njenog protivnika, 61.godinu starog Genea Locka, šaljući e-mailove u kojima osuđuju njeno 'homoseksualno ponašanje'.

U međuvremenu, gay i lezbejske političke organizacije širom SAD-a su podržale Parkerovu skupljajući novac za njenu kampanju i zovući ljude telefonom da glasaju.

Nekoliko manjih američkih gradova poput Portlanda, Oregona, , Providencea i Rhode Islanda već imaju gradonačelnike koji su otvoreno gay.