Sastanak ministara
24

Šta će Izrael uraditi sa Eritrejcima koji su izazvali haos u Tel Avivu? Na stolu kontroverzne ideje

V. K.
Benjamin Netanyahu će donijeti konačnu odluku o azilantima (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu će donijeti konačnu odluku o azilantima (Foto: EPA-EFE)
Vlada Izraela u nedjelju je održala vanredno zasjedanje na kojem se razgovaralo o posljednjim neredima u Tel Avivu u kojima su učestvovali azilanti iz Eritreje, a prema izvještajima medija, ponovno su se mogli čuti kontroverzni prijedlozi i tvrdnje.
Naime, ministri na čelu sa premijerom Benjamin Netanyahuom razmatrali su potencijalna rješenja za azilante, a svoje prijedloge iznijeli su i ministar pravosuđa Yariv Levin te ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir.

Oni su, prema pisanju The Times of Israela, predložili da se afrički migranti koji žive u južnom Tel Avivu prisilno premjeste na sjever grada.

"Premjestimo ih na sjever Tel Aviva. Da li je moguće donijeti zakon koji ograničava njihovo mjesto stanovanja", rekao je Ben-Gvir.

Levin se također složio kako je takav zakon neophodan.

"Hajde da donesemo takav zakon. Šta je sa deportacijom?. Hajde da osporimo odluku Višeg suda. Oni su isključeni iz onoga što se dešava, žive tamo gdje žive i manje su zainteresovani za sve", rekao je Levin i poručio kako sudije moraju zauzeti oštriji stav o migrantima.

Povodom cjelokupne situacije oglasio se i Benjamin Netanyahu koji je rekao kako migracije iz afričkih zemalja predstavljaju stvarnu prijetnju karakteru i budućnosti Izraela kao jevrejske i demokratske države.

Podsjetimo, haos u Tel Avivu izbio je nakon što su se na ulicama našle dvije suprotstavljene frakcije eritrejskih azilanata. Protivnici eritrejskog režima, obučeni u plavo, sukobili su se sa pristalicama režima koji su za ovaj sukob odabrali crvene majice.

Protesti su počeli u sjevernom Tel Avivu i nastavili su se u južnim dijelovima tokom poslijepodnevnih sati.