Svijet
139

Srušeni Erdoganovi snovi o jačanju moći, prokurdska HDP odbila koaliciju

Klix.ba
Lider turske prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) isključio je mogućnost koalicije sa AK partijom i kazao da su rezultati parlamentarnih izbora stavili tačku na diskusije o predsjedničkom sistemu.
Šok na licima pristalica AKP (Foto: EPA)
Šok na licima pristalica AKP (Foto: EPA)

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana na danas održanim izborima izgubila je većinu u parlamentu prvi put za 13 godina, tako da će morati formirati koaliciju. Ovo je njihov najgori rezultat na izborima u periodu dužem od decenije.

Preliminarni rezultati nakon 99 posto prebrojanih glasova pokazuju da je AKP izgubila većinu osvojivši 41 posto glasova, a za njom slijede Republikanska narodna partija (CHP) s 25 posto, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP) 16,5 posto i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) sa 12,5 posto glasova.

Slavlje pristalica HDP-a (Foto: EPA)
Slavlje pristalica HDP-a (Foto: EPA)

Predviđa se da će AKP u parlamentu od 550 mjesta imati 259 predstavnika, CHP 131, MHP 82 a HDP 78, prenijela je agencija AFP.

Ovim rezultatom glasači su spriječili Erdoganove najave promjena ustava koje bi dovele do širih ovlaštenja predsjednika, s obzirom da je njegova AKP prvi put od 2012. godine, kada su došli na vlast, u situaciji da ne može sama formirati vladu. Za promjenu ustava vladajućoj stranci potrebna je dvotrećinska većina.

Prokurdska HDP prvi put u historiji republike imat će svoje predstavnike u parlamentu, a ova vijest donijela je slavlje njihovih pristalica na ulicama.

Slavlje pristalica HDP-a (Foto: EPA)
Slavlje pristalica HDP-a (Foto: EPA)

Današnji izbori predstavljaju značajan dan za manjine u Turskoj jer se očekuje da u parlament uđu tri armenska kandidata, AKP-ov Makar Esayan, Garo Paylan iz HDP-a i Selina Dogan iz CHP-a.

Ovi 25. parlamentarni izbori u historiji te zemlje održavaju se kritičnom trenutku njene moderne historije, s obzirom na neizvjesnost koja lebdi iznad njenog puta ka Evropskoj uniji, sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu s Irakom i Sirijom, te budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.