Zbog uvedenih sankcija
30

Šri Lanka zaplijenila avion ruskog Aeroflota, putnici smješteni u hotel

D. B.
Ruska aviokompanija Aeroflot bila je primorana otkazati let iz Colomba do Moskve nakon što su vlasti Šri Lanke zabranile da avion napusti zemlju.

Vlasti Šri Lanke su zadržale civilni avion u vlasništvu ruske kompanije Aeroflot te su ga zaplijenile. Sud u Colombu je izdao nalog za zapljenu nakon žalbe irske kompanije Celestial Aviation Tradin Limited, koja je povezana sa zakupodavcem aviona GECAS-om.

Nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji, najmodavci aviona su tražili da Moskva vrati iznajmljene avione iz straha od sekundarnih sankcija, a nakon što su im restrikcije onemogućile finansijske odnose s ruskim aviokompanijama.

Međutim, Rusija je zadržala većinu aviona navodeći da je zahtjev za njihovo vraćanje zapravo kršenje ugovora o zakupu. Počela je i registracija aviona u zemlji kako bi nastavili letjeti.

Prema portalu Airfleets, avion zadržan u Šri Lanki je registrovan u Rusiji krajem aprila, a prije toga je bio registrovan na Bermudama.

Aerolflot je saopćio da je saslušanje o puštanju aviona zakazano za 8. juni. Putnici koji su trebali otputovati kući smješteni su u obližnjem hotelu.

EU sankcije uvedene u februaru zabranile su opskrbu ruskih aviona rezervnim dijelovima, kao i njihovo održavanje te osiguranje. Također, najmodavci su obavezni da raskinu ugovore sa svim ruskim kompanijama.