Svijet
0

Srbijanski državni vrh ponovio Schefferu da je neovisnost Kosova neprihvatljiva

FENA
Srbijanski državni vrh u petak je u razgovorima s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom ponovio svoje stajalište da je neovisnost Kosova neprihvatljiva za Srbiju.

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je Schefferu da je Srbija čvrsto odlučila sačuvati suverenitet i teritorijalni integritet mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima, te je zatražio da KFOR osigura potpunu zaštitu Srba na Kosovu, bez obzira kako će se razvijati proces utvrđivanja statusa Kosova, stoji u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica u razgovoru s glavnim tajnikom NATO-a kazao je, kako stoji u priopćenju iz srbijanske vlade, da je Srbija oštro odbacila novi nacrt rezolucije o Kosovu, jer je to uvod u stvaranje nove albanske države na 15 posto teritorija Srbije.

"Koštunica je upozorio da stvaranje još jedne albanske države u regiji može imati vrlo opasne posljedice po mir i stabilnost Balkana", navodi se u priopćenju, te se dodaje da je srbijanski premijer kazao da nova rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda treba biti rezultat dogovora dviju strana, pri čemu je Srbija spremna odmah početi nove pregovore na temelju Rezolucije 1244, koji će dovesti do kompromisnog rješenja u skladu s Poveljom UN i Ustavom Srbije.

Jaap de Hoop Scheffer se u Beogradu sastao i s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, kao i s ministrom obrane Draganom Šutanovcem, koji je - kako se navodi u priopćenju Ministarstva obrane - izjavio da proces definiranja statusa Kosova nije vojno, nego političko i pravno pitanje, te je naglasio važnost postojanja dobre suradnje KFOR-a i Ministarstva obrane.

Glavni tajnik NATO-a nakon sastanka s ministrom Jeremićem naglasio je da je Ahtisaarijev plan najbolji temelj za rješenje budućeg statusa Kosova te da je vrlo bitno očuvati mir i stabilnost na Kosovu u procesu rješavanja njegovog konačnog statusa.