Svijet
0

Srbija i dalje bez dogvora o budućoj vladi

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da i dalje nema dogovora parlamentarnih stranaka o novoj vladi Srbije, s obzirom na to da se njegova Demokratska stranka (DS) nije dogovorila s Demokratskom strankom Srbije (DSS) Vojislava Koštunice o tome tko će preuzeti resore policije i Sigurnosno-informativne agencije (BIA).

"Moj stav je vrlo jasan - ne može jedna stranka, u ovom slučaju DSS, kontrolirati i BIA i policiju u isto vrijeme, prije svega zbog toga što u tom sektoru nismo imali dovoljne reforme, a godinu dana nema niti pregovora s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji zbog nesuradnje s Haškim sudom", kazao je predsjednik Tadić.

Rok za formiranje nove vlade Srbije istječe 14. svibnja, a u slučaju da ona ne bude formirana predsjednik Tadić bi trebao raspustiti Skupštinu Srbije, te raspisati nove izbore koji bi se trebali održati u roku dva mjeseca.

Za ponedjeljak je najstarija zastupnica - Borka Vučić iz Socijalističke partije Srbije, koja predsjeda Skupštinom do izbora predsjednika, najavila sjednicu na kojoj bi trebala biti izabrana skupštinska tijela, a možda i nova vlada Srbije. Parlament se sastao samo jednom nakon parlamentarnih izbora 21. siječnja, kad su verificirani mandati novoizabranih zastupnika, ali nisu izabrana njegova tijela.

Tijekom protekla tri mjeseca u javnosti se više puta nagađalo da će nova vlada Srbije biti formirana, ali svaki puta dosad te je najave demantiralo nesuglasje Tadićevih demokrata i Koštuničinog DSS-a oko raspodjele ministarstava policije i BIA-e, te pitanja hoće li Koštunica i dalje ostati premijer.