Šta je u pozadini
0

Sprema li se Kadirov za izdaju Rusije? "Višak" čečenskih boraca bi mogao biti prvi znak

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Čečenski vođa Ramzan Kadirov, često označavan kao prvi saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, jača svoju privatnu vojsku na račun Rusije.

Očekivalo se da će hiljade čečenskih regruta biti raspoređeno u Ukrajinu kako bi se ojačalo brojno stanje, ali postoje sumnje u prikriveni motiv.

Jedna je teorija da se Kadirovljevi ljudi drže u rezervi kako bi ugušili svaku pobunu protiv Putina nakon što su ranije ovog mjeseca izbili protesti u republici Baškortostan.

Drugi je da se Kadirov u slučaju smrti ruskog predsjednika može odvojiti od Rusije i uspostaviti nezavisnu državu.

Uspostavom novih vojnih formacija, 47-godišnjak učinkovito jača svoju osobnu vojsku na račun ruskog federalnog proračuna, piše nezavisni Kavkaz Realii, dio Radija Slobodna Evropa.

Pukovi nazvani Akhmat-Rusija i Akhmat-Čečenija, pod ruskim Ministarstvom odbrane, stvoreni su za učešće u ratu protiv Ukrajine, ali datumi njihovog raspoređivanja na front još uvijek nisu poznati.

Krajem maja 2023. odabrano je 2.400 novaka, no stvarna veličina njegove trenutne privatne vojske nije jasna. U prošlosti se Kadirov hvalio da pod svojim zapovjedništvom ima desetke hiljada vojnika.

Među njegovim borcima su i bivši Wagnerovi plaćenici nekada lojalni Prigožinu. Politički analitičar Mikhail Savva smatra da postoji jasan višak tih vojnih jedinica u Čečeniji.

"Apsolutno je očito da se to radi u interesu Kadirova osobno i njegovog režima, a protiv interesa savezne vlade Rusije", kazao je Njegova bi snaga mogla biti korištena u slučaju bilo kakve nestabilnosti ili destabilizacije unutar Rusije", rekao je Savva.

Dodao je kako Kadirov mora shvatiti da je trenutni ruski režim vrlo nestabilan i da bi se mogao dogoditi njegov iznenadni kolaps.

"U tom slučaju imat će vlastitu vojsku koja će mu omogućiti, kao što je već vidljivo, ne samo kontrolu teritorija republike već i utjecaj u susjednim regijama", zaključuje Savva.