Agonija američke porodice
0

VIDEO / "Spojene" blizanke trebaju operaciju koja ih može ubiti

Sarajevo-x.com
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
"Spojene" američke blizanke stare svega tri godine, Emma i Taylor Bailey, umrijeće ako ne budu razdvojene jer njihovo odrastanje stvara previše pritiska na jedno srce koje dijele. S druge strane, doktori prognoziraju da ako se poduzme operacija njihovog razdvajanja, male su šanse da će ijedna preživjeti, piše Daily Mail o životnoj sudbini ovih djevojčica.

Doktori sada upozoravaju da vrijeme ističe njihovim roditeljima u pogledu donošenja odluke šta žele uraditi.

Emma i Taylor od rođenja su spojene od grudi do stomaka, a procjenjuje se da bi nakon razdvajanja živjele svega 15 minuta jer bi njihovo zajedničko srce bilo preopterećeno, čim bi udahnule zrak nakon buđenja.

No, stručnjaci savjetuju da u narednih godinu ili dvije one moraju biti razdvojene kako bi imale bilo kakvu šansu za preživljavanje.

Djevojčice osim srca također dijele i jetru, a za uspješnost operacije za obje će biti potrebni transplanti srca, a jednoj od njih i jetre.

Njihova majka Mandy Bailey, koja živi u Arizoni, je izjavila kako je ostao samo jedan mali vremenski period za razdvajanje te kako će naredne godine život cijeloj porodici biti potpuno drugačiji.

"Mi znamo da moramo napraviti teške izbore. Razumijemo rizike, ali također razumijemo i rezultat svega ako ne poduzmemo ništa", izjavila je ona.

Kada su rođene, očekivalo se da će živjeti tek toliko da puste svoj prvi plač koji su roditelji, kad su ga čuli, nazvali "magičnim zvukom".

Djevojčicama se sada daje oksigen i drugi lijekovi kako bi im se ojačala pluća i oni su zapanjili doktore postignutim napretkom u razvoju. Mogu se same hraniti i uče da hodaju pomoću posebne hodalice.

Porodica Bailey inače ima još četvero djece, stare od dvije do 11 godina.

Gđa Bailey, i pored svega što se dešava sa njihovim neobičnim blizankama, kaže da je veliko čudo što su one žive i sretne, te da je to još jedan blagoslov za njihovu porodicu.