Svijet
0

Špirić razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a

FENA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je u New Yorku s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Srđanom Kerimom te ga informirao o trenutnoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Špirić je rekao da je u BiH urađeno dosta dobrih reformi koje su, nažalost, nedovoljno promovisane. Istakao je da je ekonomija BiH na dobrom putu i da su to ocjene koje su se mogle čuti u Washingtonu tokom zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Špirić je izrazio razočarenje što BiH nije parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jer bi to, kako je rekao, stvorilo neophodan kvantum pozitivne energije koja je BiH apsolutno neophodna.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je u toku razgovora istakao kako su nedavne odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka samo dodatno zakomplikovale situaciju u BiH te da je neophodno ostvariti dijalog između političkih lidera unutar BiH a ne pojedinačne razgovore između lidera i međunarodne zajednice.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Kerim se saglasio s predsjedavajućim Špirićem da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju najvažniji dokument za BiH poslije Dejtonskog sporazuma i izrazio punu podršku evro-atlantskom putu BiH.

On je istakao neophodnost jačanja domaćih institucija vlasti u BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Savjeta ministara BiH.