Odluka parlamenta
27

Španski konzervativci posrnuli na prvoj prepreci, Feijoo dobio "odbijenicu" za funkciju premijera

V. K.
Alberto Nunez Feijoo u Parlamentu Španije (Foto: EPA-EFE)
Alberto Nunez Feijoo u Parlamentu Španije (Foto: EPA-EFE)
Parlament Španije danas je glasao u prvom krugu o imenovanju novog premijera, a iako je konzervativna Narodna partija očekivala kako će to biti njen lider Alberto Nunez Feijoo - glasanje je pokazalo drugačije.

Naime, Feijoo nakon glasanja nije uspio dobiti dovoljnu podršku kako bi bio imenovan za premijera države. Feijoo je trebao osigurati podršku najmanje 176 od 350 zastupnika, ali su za njegov izbor glasala samo 172 zastupnika.

Osim Narodne partije, Feijoo je za svoje imenovanje na ovu funkciju dobio podršku desničarskog Voxa te manjih partija kao što su Navarska narodna unija te Kanarska koalicija.

"Ustav Španije nalaže da se parlament u narednih 48 sati mora još jednom očitovati o kandidaturi lidera španske opozicije. Lider Narodne partije u drugom krugu mora osigurati prostu većinu, ali se očekuje da ni drugi put neće moći osigurati dovoljan broj glasova", navodi Politico.

Ukoliko konzervativci posrnu i drugi put, pravila nalažu da kralj Felipe VI ponovno pozove političke lidere na konsultacije te da sa njima razgovara o daljim političkim procesima u zemlji.

Ukoliko Feijoo dobije i drugu "odbijenicu" od parlamenta, velike su šanse da aktuelni premijer i lider Socijalističke stranke Pedro Sanchez dobije novi mandat na čelu Vlade Španije.