Svijet
0

Snowden će tužiti Norvešku radi slobodnog putovanja u Oslo

FENA
Edward Snowden tužit će Norvešku kako bi osigurao slobodan prolaz u tu skandinavsku zemlju, saopćila je u četvrtak norveška advokatska firma koja zastupa bivšeg službenika američke špijunske agencije NSA.

Snowden je pozvan u Norvešku da primi nagradu za slobodu govora od norveškog PEN-a, ali kako tvrde njegovi advokati, on je zabrinut da će biti izručen Sjedinjenim Državama.

"Cilj je da se stvori zakonska osnova da Norveška ima pravo da izruči Snowdena SAD-u", navodi u saopćenju advokatska firma Schjoedt.

"Američke vlasti već su zatražile da Snowden bude izručen SAD-u ukoliko stigne u Norvešku", izjavio je Reutersu Hallvard Helle, advokat koji zastupa Snowdena.

"To je slučaj koji oni (norveške vlasti) nisu željeli ranije komentirati, stoga mi tražimo njegovo zakonsko pojašnjenje", izjavio je Helle, upitan da li će Norveška izručiti Snowdena ukoliko uđe u zemlju.

Norveško ministarstvo pravde nije bilo odmah dostupno radi komentara.

Simpatizeri smatraju Snowdena čovjekom koji je u javnosti snažno izložio vladine malverzacije. Američka vlada podnijela je protiv njega tužbe za špijunažu jer je odavao obavještajne podatke.

Snowden je pobjegao iz SAD-a u maju 2013. i sada živi u Rusiji gdje mu je odobren azil.