Temperatura i do -40 C
0

Snježna zimska oluja prijeti trećini SAD-a

FENA
Snažna zimska oluja prijeti da snijegom i ledom okuje trećinu SAD-a, od Stjenovitih planina do Nove Engleske na istoku, i da milione stanovnika izloži hladnoći.

Najveća opasnost prijeti gradovima Saint Louisu, Kansas Cityju i Milvaukeeju, gdje se očekuje oko 60 centimetara snijega i nanosi od nekoliko metara, a za Chicago se prognozira jedna od najjačih mećava u povijesti grada. Vremenska prognoza na televiziji ne preporučuje ljudima da budu na drumu ili na otvorenom.

Meteorolozi upozoravaju da ni topliji krajevi neće biti potpuno sigurni, jer bi isti vremenski sistem mogao pokrenuti niz tornada na jugu SAD-a.

Navijačima Green Bay Packersa, koji planiraju da putuju iz Wisconsina za Dallas, u Teksasu, na utakmicu finala američkog fudbala Pittsbourg Stillersima, savjetuje se da ne kreću prije srijede popodne, kada se očekuje da zimske službe raščiste većinu puteva.

Guverner Missourija proglasio je vanredno stanje. U toj državi predviđaju posebno opasnu smjesu od nekoliko centimetara leda, desetak centimetara susnježice i oko 20 centimetara snijega.

U Chicagu se očekuje pola metra snijega, što bi moglo da na nekoliko dana zaustavi život u gradu.

Čak i kada snijeg bude stao, predviđa se da temperature i dalje padaju, sve do minus 40 stepeni u dijelovima Severne i Južne Dakote i još nekim krajevima SAD-a.

U Washingtonu je, zbog očekivane poledice, federalna vlada odobrila svojim službenicima da u utorak uzmu slobodan dan ili da rade od kuće, prenose agencije.