Svijet
0

Snimka pakistanske TV pokazuje da je na Bhutto pucano

FENA
Pakistanska TV stanica objavila je snimku za koju tvrdi kako je dokaz da je u bivšu premijerku Pakistana i opozicijsku čelnicu Benazir Bhutto najprije pucao jedan napadač, a da se zatim njegov saučesnik bombaš-samoubica raznio eksplozivom.

Te tvrdnje su u suprotnosti sa zvaničnom verzijom događaja pakistanske vlade da je Bhutto umrla usljed udarca glavom o krov svog automobila nakon što je bombaš-samoubica u četvrtak aktivirao eksploziv.

Ekskluzivne snimke pakistanske TV "Dawn News" prikazuju mladića s naočalama za sunce i u svijetlobraon sportskoj jakni koji puca na Bhutto dok ona stoji u svome automobilu vraćajući se s predizbornog skupa podrške njezinoj Pakistanskoj narodnoj stranci u Rawalpindiju, prenijela je DPA.

Na snimci se jasno vidi kako Bhutto nakon pucnja pada, a tek zatim je odjeknula eksplozija, dok pakistansko ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da je bivša premijerka pala nakon što je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv i da je zatim od jačine detonacije udarila glavom o krov automobila.

Vladina verzija događaja, koja se zasniva samo na dijelu snimke napada, naišla je na opći podsmijeh u Pakistanu, navela je njemačka novinska agencija.

I Sheri Reghman, glasnogovornica Pakistanske narodne stranke i bliska saradnica ubijene opozicijske čelnice, odbacila je kao "besmislenu" vladinu teoriju.

"Ona je imala ranu od metka na potiljku, s lijeve strane. Metak je izašao na drugu stranu. Bila je to velika rana koja je jako krvarila", izjavila je Reghman i dodala da je Bhutto krvarila i dok su je kupali prije pokopa.

Predstavnici pakistanskog ministarstva unutarnjih poslova u subotu uvečer su potvrdili zvaničnu teoriju atentata na Bhutto, u kojem je poginulo još najmanje 19 osoba.

U neredima u protekla tri dana poginulo je četrdesetak osoba, a najveći grad u zemlji, Karachi, opustošen je u divljanju bijesnih Pakistanaca.

Benazir Bhutto se vratila u zemlju nakon osam godina u egzilu kako bi sudjelovala u kampanji za parlamentarne izbore zakazane za 8. januar.

Prema anketama se očekivalo da bi ona dobila i treći mandat na mjestu premijera, što je dužnost koju je prvi put počela obavljati 1988. godine.