Svijet
1

Snažan zemljotres pogodio Ekvador, veliki broj poginulih

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U snažnom zemljotresu jačine 7,8 stepeni po Richteru, poginulo je najmanje 77 osoba u Ekvadoru, izjavio je potpredsjednik Jorge Glas, prenosi CNN. Povrijeđeno je više od 600 osoba.

Potres se dogodio u 18:58 sati po lokalnom vremenu u sjevernom primorskom gradu Muisne.

Teška oštećenja vidljiva su u mnogim područjima, a vanredno stanje je proglašeno u šest provincija: Guayas, Manabi, Santo Domingo, Los Rios, Esmeraldas i Galapagos.

Zemljotres, najveći u zemlji u posljednjih nekoliko decenija, potresao je i zgrade u glavnom gradu Quito. Ovo je najsmrtonosniji potres koji je pogodio Ekvador od marta 1987. godine, kada je jačina iznosila 7,2 stepena po Richteru, a tada je poginulo više od 1.000 ljudi.

Predsjednik Rafael Correa je otkazao svoj put u Italiju i vratio se kući. Na Twitteru je pozvao na smirenost napisavši: "Iskazujemo beskrajnu ljubav prema porodicama poginulih".

Vlasti Ekvadora su apelirale na građane da se evakuiraju iz priobalnog područja, u strahu da bi moglo da dođe do velike plime. U prijestonici te zemlje, uspaničeni građani su u strahu izletjeli na ulice iz svojih kuća. Vlada navodi da će broj poginulih vjerovatno još rasti, kao i da je materijalna šteta velika, posebno u obalskom području u blizini epicentra zemljotresa.