Svijet
31

Snajperista ubio posljednjeg ljekara u sirijskom gradu Zabadaniju

Anadolija
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Mohammed Khous, posljednji ljekar u sirijskom gradu Zabadaniju, koji se nalazi pod opsadom snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, pogođen je snajperskim hicem u glavu dok se vraćao kući iz improvizovane bolnice u kojoj je radio.

Dok je hodao kroz polje do kuće njegovog sina koja se nalazi u blizini pogođen je iz snajpera u glavu. Tako je Zabadani ostao bez jedinog ljekara koji je bio posljednja nada velikom broju građana. Ubijanje 70-godišnjeg ljekara prošlog mjeseca bilo je još jedno upozorenje na težinu kontinuirane blokade i okupacije Sirije unatoč naporima međunarodne zajednice da se postigne dogovor u Ženevi.

Deseci ljudi su umrli u posljednjih godinu dana od gladi ili bolesti u opkoljenih područjima širom Sirije. Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN) oko pola miliona Sirijaca nalazi se u okupiranim područjima, a konvoji sa humanitarnom pomoći uspjeli su ove godine doći samo do 30 posto tih stanovnika.

"Bijeda na ovim područjima je na sramotu svih nas", kazao je Stephen O'Brien, generalni podsekretar UN-a za humanitarna pitanja.

Veći dio područja Sirije okupirale su vladine snage, a drugi dio pripadnici terorističke organizacije IDIL. Zabadani je smješten 20 kilometara sjeverno od Damaska i prvi je grad koji je pao u ruke pobunjenika u februaru 2012. Posljednje je važno uporište pobunjenika u pokrajini Kalamun na granici s Libanonom. Zabadani je imao više od 65.000 stanovnika, a nekada je predstavljao popularno odmaralište.

Dr. Khous je bio poznat kao velikodušan i vješt hirurg u Zabadaniju koji je znao recitovati poeziju u centru grada. Vodio je ugodan život dok nije kao i njegovi sugrađani postao dio građanskog rata koji već pet godina potresa ovu zemlju.

"Imao je smisla za stih. Volio je Zabadani. Pjevao je o njemu", kazao je Amer Burhan, jedan od medicinara u improvizovanoj bolnici.

Nakon što su snage sigurnosti "slomile" antivladine proteste 2011. godine, što je bilo uvod za krvavi sukob u Siriji, Khous je počeo liječiti ranjene demonstrante u svojoj klinici u obližnjem gradu Baqin.

Vladine snage su tražile medicinsko osoblje koje liječi demonstrante, a on nije htio da privlači pažnju vladinih doušnika. Slobodna sirijska vojska je 2012. godine protjerala vladine snage iz Zabadanija. Kada je i posljednji hirurg napustio grad Khous je prešao u Zabadani da liječi ranjenike i oboljele.

Khous je ubijen 25. marta iz snajpera na putu prema kući. Njegovi prijatelji i kolege smatraju da su ga navjerovatnije ubile vladine snage ili Hezbollah. Istakli su da ga nisu mogli zamijeniti sa militantima jer nikada nije nosio oružje i uvijek je bio obučen kao civil.