Danilo Tuerk
0

"Slovenija podržava put BiH u pravcu EU"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Za Sloveniju je saradnja s BiH veoma značajna u političkom i ekonomskom pogledu i Slovenija podržava put BiH u pravcu Evropske unije", izjavio je danas u Ljubljani predsjednik Slovenije Danilo Tuek.

Tokom susreta s bh. novinarima koji borave u studijskoj posjeti Sloveniji, Tuerk je kazao da BiH ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali treba gledati dalje u smislu svih zadataka koji proizilaze iz toga. Dodao je da država koja ima efikasnije uređenje, u tom procesu ima i veće šanse.

"Efikasnost svakog ustavnog uređenja traži da ono bude u saglasnosti s realnošću zemlje o kojoj je riječ. BiH ima komplikovanu etničku i vjersku strukturu i ustavno uređenje mora da odražava tu strukturu", istakao je Tuerk.

U BiH, je po njegovim riječima, potrebno pronaći ravnotežu koja bi omogućavala puno uvažavanje etničkog faktora, vodeći računa i o funkcionalnosti vlasti.

Rješenja treba tražiti unutar BiH, a o modalitetima rješenja treba razgovarati otvoreno, bez predrasuda, dodao je Tuerk.

On smatra da novi visoki predstavnik u BiH treba da nastavi dio prakse svog prethodnika Miroslava Lajčaka, čiji je sistem konsultacija okarakterizirao kao dobar.

"Bilo je situacija kada se Lajčaku prigovaralo da nije bio dovoljno aktivan. Vjerujem da će novi predstavnik sve to procijeniti da bi se stvari kretale naprijed", naglasio je Tuerk.

Ocijenivši da još nije moguće ukinuti ovu funkciju Tuerk je ukazao na potrebu vođenja procesa u pravcu ukidanja visokog predstavnika i njegovoj zamjeni predstavništvom EU u Sarajevu, koje bi vodilo računa o svim aspektima uključivanja BiH u Uniju.

Slovenija je za ubrzanje procesa širenja EU na zapadni Balkan, a Tuerk je ocijenio da ekonomska kriza može posredno da uspori proces širenja Unije.