Svijet
0

Slovenija: Otkazan sutrašnji sastanak visokih predstavnika za sukcesiju

FENA
Drugi po redu sastanak najviših predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije za organizaciju kojega je već duže vrijeme zadužena Slovenija, a čije se održavanje najavljivalo za srijedu 25. travnja, ponovo je otkazan, ali nije jasno da li zbog toga jer Srbija još nema vladu ili zbog pitanja starih deviznih štediša Ljubljanske banke.

Kako u utorak navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik", sastanak je otkazao visoki predstavnik Slovenije za pitanja sukcesije Miha Pogačnik, a mogući novi termin za održavanje je svibanj ove godine. List navodi da je prema sporazumu o sukcesiji bivše Jugoslavije, koji je bio potpisan 2001. godine, otvoreno još niz pitanja, među ostalim nestanak visokih iznosa s računa jugoslavenskih mješovitih banaka u inozemstvu u vrijeme njena raspada, pitanja isplate mirovina, podjela arhiva i druga pitanja, oko čega nasljednice imaju različita stajališta. Tu je i poznati problem stare devizne štednje Ljubljanske banke štediša u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, što Slovenija tumači sukcesijskim pitanjem, a Hrvatska i BiH pitanjem imovinsko-pravnog odnosa štediša i banaka.

Kako piše "Dnevnik", visoki predstavnici za sukcesiju iz svih država morali bi, među ostalim, donijeti i poslovnik o svom radu, što je bio i cilj najavljenog zasjedanja. To bi, navode slovenski izvori, moglo otvoriti za Sloveniju važno pitanje devizne štednje Ljubljanske banke u drugim državama nasljednicama nakon raspada Jugoslavije, odnosno pitanje preuzimanja jamstava za devizne štedne uloge. Poznato je da je Slovenija do sada zastupala stajalište da je jamac za deviznu štednju bila nekadašnja jugoslavenska centralna banka, dok je Slovenija jamčila samo za uloge na svom teritoriju, pa bi nakon nastanka novih država jamstvo za štednju na svom teritoriju trebala preuzeti svaka država nasljednica.

Ta neriješena pitanja možda su uzrok otkazivanja sastanka, dodaje list, a možda i stanje u Srbiji koja još nema formiranu vladu nakon nedavnih parlamentarnih izbora. Kako navodi "Dnevnik", na nedavnom sastanku sukcesijskog odbora za podjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ u inozemstvu, održanom prošlog mjeseca u Ljubljani, Srbiju je zastupao izaslanik bez mandata za donošenje odluka.