Svijet
4

Škotska vlada najavljuje planove za novi referendum

Klix.ba
Nicola Sturgeon (Foto: EPA)
Nicola Sturgeon (Foto: EPA)
Škotska vlada objavila je danas da sljedeće sedmice namjeravaju obznaniti planove za novi referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, javlja Independent.

Nicola Sturgeon, prva ministrica Škotske, planove je najavila na sastanku SNP političke partije u Glasgowu, a prisutni su ovu objavu dočekali ovacijama. Sturgeon je ranije rekla da bi britansko napuštanje Evropske unije (EU) moglo biti okidač za novi referendum. Dodala je da će nastaviti štititi interese Škotske i neće dozvoliti da joj se nanese šteta napuštanjem jedinstvenog tržišta EU.

Škotska je na referendumu o napuštanju EU glasala većinom za ostanak, ali su cjelokupni rezultati doveli do toga da Velika Britanija ipak napusti Uniju.

"Ukoliko, barem na sekundu, pomislite da nisam ozbiljna u vezi sa činjenjem bilo čega što je potrebno da bi se zaštitili interesi Škotske, razmislite ponovo", rekla je Sturgeon, retorički se obraćajući Theresi May, premijerki Velike Britanije.

Sturgeon, vođa SNP-a, smatra da je promjenom okolnosti ponovo došlo vrijeme da Škotska odluči koji potez će biti najbolji za dobrobit zemlje.

"Ukoliko nam ne želite, ili ne možete dozvoliti da zaštitimo svoje interese unutar UK, onda Škotska ima pravo ponovo odlučiti da li želi ići drugačijom stazom", rekla je Sturgeon.

Navela je i da se referendum koristi kao dozvola za do sada dobro skrivenu ksenofobiju koja je u posljednje vrijeme izašla na površinu te da postoji mnogo mržnje prema strancima i svemu stranom.

Članovi opozicije kritikovali su Sturgeon te kao razlog naveli da se volja naroda čula na referendumu 2014. godine, kada su Škoti odlučili ostati u zajednici Velike Britanije.