Zapaljiva retorika
0

Sjeverna Koreja ponovo prijeti Južnoj Koreji

Sarajevo-x.com
Dan nakon što je Južna Koreja izvela vojnu vježbu obilježavajući godišnjicu napada Sjeverne Koreje blizu Yeonpyeong ostrva, susjedi su im ponovo zaprijetili vojnim napadom na predsjedničku kancelariju, javlja novinska agencija Yonhap.

Prije godinu dana Sjeverna Koreja ispalila je nekoliko projektila na ostrvo Yeonpyeong, pri čemu su ubijena dvojica vojnika i dvoje civila te je poljuljan osjećaj sigurnosti koji je u Južnoj Koreji vladao poslednjih 60 godina.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su objavili da smatraju da je vojna vježba na Yeonpyeong ostrvu samo vježba za rat koji Južna Koreja sprema protiv njih.

"Ukoliko se Južna Koreja usudi da ispali i jedan metak ili projektil, naš bijes će biti ogroman i nećemo oklijevati da kaznimo grupu izdajnika", stoji u izjavi koju prenosi Novinska agencija Sjeverne Koreje, prenosi CNN.

Podsjetimo, tenzije između Južne i Sjeverne Koreje traju odavno, a slična retorika je bila izmjenjena između ove dvije strane 1994. kada je Pyongyang izbacio međunarodne inspektore za nuklerano naoružanje i prijetio da će spaliti Seoul.

Međutim, brza reakcija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Jimmyja Cartera, koji je otišao u Pyongyang da se sretne sa Kimom II Sungom, smirila je tenzije.