Uskoro lansiranje?
0

Sjeverna Koreja počela punjenje goriva u raketu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja počela je puniti gorivom dugometnu raketu za skoro lasnsiranje, navodi se u izvještajima u četvrtak, dok je američki predsjednik Barack Obama upozorio da bi lansiranje bilo "provokativni čin" koji bi izavao odgovor Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja tvrdi da će poslati komunikacijski satelit u orbitu na višefaznoj raketi u periodu između subote i srijede. SAD, Južna Koreja i Japan smatraju da izolovana zemlja koristi lansiranje za testiranje dugometnog projektila te upozorili da bi taj potez prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zabranjuje Sjevernoj Koreji balističke aktivnosti, javio je AP.

Regionalne sile također su počele razmještati brodove da nadziru lansiranje, a Japan se priprema da presretne svaki dio rakete koji bi mogao otpasti ukoliko lansiranje krene pogrešno - što je dovelo do nekoliko prijetnji odmazdom iz Pjongjanga, uključujući jednu u četvrtak.

TV mreža CNN javila je na svom web siteu da je "Sjever počeo puniti gorivom raketu". U izvještaju, koji se poziva na neidentifikovanog visokog američkog vojnog zvaničnika, navodi se da potez ukazuje na posljednje pripreme za lansiranje. Eksperti tvrde da se raketa može lansirati u roku od tri do četiri dana nakon početka punjenja.

Portparol japanske vlade Takeo Kawamura izjavio je da američka i japanska vlada nisu potvrdile da je punjenje gorivom počelo. Južnokorejsko ministarstvo odbrane odbilo je komentirati izvještaj.

Obama je osudio planirano lansiranje kao "provokativni čin" i kršenje rezolucije UN-a na zajedničkoj konferenciji za novinare s kineskim predsjednikom Hu Jintaom na marginama samita G20 u Londonu u srijedu, saopćio je web site Bijele Kuće.

Državna tajnica Hillary Rodham Clinton zatražila je od Sjevera da razmotri lansiranje, reklavši: "Očigledno će biti posljedica ako oni nastave s tim".

Sjeverna Koreja je uzvratio vlastitim prijetnjama protiv svakog napora da se presretne raketa, da se pitanje lansiranja postavi u Vijeću sigurnosti UN-a ili čak da se nadzire lansiranje. Tvrdi da su njene oružane snage u stanju najviše borbene gotovosti.