Test sa istočne obale
20

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

D. B.
Sjevernokorejska vojska je danas (petak) sa svoje istočne obale ispalila dva balistička projektila, saopćila je vojska Južne Koreje.

Pretpostavlja se da je novo lansiranje projektila odgovor Sjeverne Koreje na zračne vojne vježbe koje su SAD i Južna Koreja obavile iznad Korejskog poluotoka.

Japansko ministarstvo odbrane tvrdi da je jedan sjevernokorejski projektil pao izvan ekskluzivne ekonomske zone, dok južnokorejska vojska navodi da su ispaljena dva projektila.

Današnji potez Pyongyanga je uslijedio nakon što su u nedjelju lansirane dvije rakete u sklopu "važnog testiranja finalne faze" programa vezanog za satelite. U ponedjeljak su sjevernokorejski državni mediji objavili fotografije koje naovno prikazuju južnokorejske gradove Seoul i Incheon tvrdeći da su načinjene testnom opremom satelita.

Sjevernokorejska centralna novinska agencija KCNA je citirala glasnogovonika svemirske agencije ove zemlje koji je rekao da je testiranje potvrdilo pouzdanost opreme. On je također kazao da su projektili dostigli visinu od 500 kilometara te da su nosili panoramsku kameru, dvije multispektralne kamere i video transmiter, ali i drugu opremu.

Tokom godina je Sjeverna Koreja obavila više od 60 testiranja projektila, što je rekord za ovu zemlju. Vjeruje se da je riječ većinom o balističkim projektilima. Sredinom oktobra je Pyongyang saopćio da je ispalio dva dalekometna krstareća projektila koji mogu nositi taktičke nuklearne uređaje kao teret.

Sjeverna Koreja tvrdi da je većina testiranja projektila zapravo odgovor na zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, koje Pyongyang smatra pripremom za napad. U utorak su tokom vježbe američki B-52 bombarderi i južnokorejski borbeni avioni letjeli iznad Korejskog poluotoka.

SAD i Južna Koreja optužuju Pyongyang za destabilizaciju, a svoje vježbe predstavljaju kao odbrambene poteze. SAD, Južna Koreja i Japan konstantno traže od Sjeverne Koreje da odustane od razvoja balističkih projektila i nuklearnog programa.

Japan je danas predstavio petogodišnji odbrambeni plan vrijedan 320 milijardi dolara, najveći od Drugog svjetskog rata.