Svijet
0

Sjeme iz Egipta najvjerovatniji izvor E. coli

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedna pošiljka sjemena biljke piskavice ili takozvanog grčkog sjemena iz Egipta najvjerovatniji je izvor epidemije izazvane enterohemoralgičnom ešerihijom koli (EHEC) koja je u Njemačkoj usmrtila 49 ljudi, saopćili su danas stručnjaci Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

"Analiza informacija epidemija u Francuskoj i Njemačkoj vodi do zaključka da je uvezeno sjeme piskavice iz Egipta radi dalje sadnje od njemačkog uvoznika najvjerovatniji uzrok (zaraze)", navodi se u saopćenju EFSA-a.

Dodaje se da su i "druge isporuke piskavice iz Egipta u periodu od 2009. do 2011. godine možda uključene".

Zato je EFSA uputila zahtjev Evropskoj komisiji da "učini sve" kako bi spriječila svako dalje izlaganje potrošača sumnjivom sjemenu i savjetuje potrošačima da ne jedu sjeme ni klice ukoliko nisu dobro kuhane, prenosi Reuters.

Britanska agencija navodi da je više od 4.100 ljudi u Evropi i u Sjevernoj Americi zaraženo u epidemiji EHEC-om koja je potekla iz sjeverne Njemačke i iz okoline francuskog grada Bordo.

Agencije navode da se piskavica koristi još od drevnih vremena kao začin i kao ljekovita biljka.

Zbog specifičnih uvjeta gajenja, nije raširena u zapadnoj Evropi, ali je zato na Istoku veoma cijenjena i česta u upotrebi.

Ove hranljive i ukusne sjemenke utiču na poboljšanje varenja teško svarljivog povrća i koriste se u malim količinama kao začin.