Svijet
3

Sirijski đaci pokopani u dvorištu škole koju su pohađali

Anadolija
Četvero sirijskih školaraca, koji su prilikom prošlomjesečnog napada vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu, smrtno stradali u prostorijama škole, pokopani su u dvorištu škole koju su pohađali, javio je novinar agencije Anadolija.

Prije dva mjeseca Assadova vojska je bombardovala školu koju pohađa 200 učenika, a koja se nalazi u selu Zerzur u mjestu Derkus u Idlibu. Tom prilikom ubijeno je četvero djece starosne dobi od 12, 15, 16 i 18 godina.

Najbliži članovi stradalih ali i vojnici Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) stradale učenike su ukopali u dvorištu škole u kojoj su djeca ubijena.

Jedan od vojnika FSA-a Muhammed Arabi za agenciju Anadolija je ispričao kako su djeca ubijena.

“Tiranin Assad je pokazao da je okrutan ne samo prema običnim građanima nego i prema nevinoj djeci. U selu su oružani napadi česti ali i pored toga, škola u selu je radila. Assadovi vojnici su tokom nastave napali selo. Tada se u školi nalazilo oko 200 učenika. U napadu je ubijeno četvero a ranjeno 20 učenika. Ranjene učenike smo poslali na liječenje u Tursku”, kazao je Arabi.

Istakao je da su mrtve morali ukopati u školsko dvorište koje je “nekada bilo mjesto gdje su se ova djeca igrala sa svojim školskim prijateljima”.