Svijet
0

Sirijske izbjeglice pronašle novu i opasniju rutu nakon zatvaranja granica u Turskoj

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade izbjeglica iz Sirije promijenili su rutu kretanja otkako je stupio na snagu sporazum kojim se izbjeglice zadržavaju u Turskoj i ne dozvoljava im se da pređu granicu ka EU.

Izbjeglice sada odlaze preko Libije u Italiju. Italijanska obalna straža dovela je na sigurno 1.569 izbjeglica u 11 odvojenih operacija. Dodatnih 1.500 spašeno je u Mediteranskom moru tokom vikenda. Ohrabreni su toplim vremenom i mirnim morem da se opredijele na ovu rutu.

Samo iz ratom uništene Libije u Italiju je tokom ova tri mjeseca 2016. godine došlo 17.500 izbjeglica, podaci su UN-a. To je za 40 posto više nego za 12 prethodnih mjeseci.

Prije nekoliko dana lideri EU postigli su dogovor sa Turskom da pokušaju zatvoriti rutu preko Egejskog mora do grčkih otoka, no sada su porasli strahovi da će upravo ovaj plan natjerati ljude da se odluče na opasnije prelaženje sa obale sjeverne Afrike.

Foto: EPA
Foto: EPA

Libija je upozorila da će otvoriti svoje obale i pustiti hiljade izbjeglica da krenu ka Evropi ukoliko im se ne pomogne u borbi s krijumčarima ljudi. Ova zemlja je prelazna ruta za sve migrante koji tragaju za boljim životom u Evropi, ali ruta prema Italiji je najduža i najopasnija u odnosu na ostale. Od 2014. godine, u ovim smrtonosnim pohodima za bolji život poginulo je 6.175 osoba. To znači da jedan na 54 migranta uspije doći do Evrope.

Lideri EU izrazili su bojazan da bi ovog ljeta dodatnih 450.000 migranta moglo pokušati doći u Evroopu zbog krize u Libiji.