Svijet
1

Sirijska djeca fizički obilježena sukobima u zemlji

Anadolija
Sestre Eye i Sidra (Foto: Anadolija)
Sestre Eye i Sidra (Foto: Anadolija)
Sirijska djeca doživotno će nositi ožiljke rana zadobijenih tokom oružanih sukoba u njihovoj zemlji, koji će ih zauvijek podsjećati na nesretne događaje koji su im obilježili djetinjstvo.

Sestre Eye i Sidra, koje su došle na liječenje u Tursku, primjeri su nemilosrdnog krvoprolića koje se odvija u Siriji.

Osmogodišnja Eye i njena dvanaestogodišnja sestra Sidra, ranjene su u zračnom napadu u Azezu. Njihovi bližnji su ih uspjeli dovesti do turske granice, odakle su, nakon ukazane prve pomoći prevezene u bolnicu u turskom gradu Gaziantepu.

Eye je imala teške povrede koje su rezultirale amputacijom podlaktice, a njena starija sestra Sidra imala je teške povrede od gelera u predjelu lica. Iako teško ranjene, one su "sretniji" dio porodice, budući da su im braća i sestre smrtno stradali u ranijim bombardovanjima.

U izjavi za agenciju Anadolija, Sidra je podsjetila da im je srušena kuća u zračnom napadu, te da joj je brat poginuo na licu mjesta.

"Sestra i ja smo bile ranjene, a onda su nas doveli ovdje i izliječili. Sve je prošlo. Liječnici i drugi pacijenti nam pomažu. Jako smo im zahvalni", rekla je ona, podsjećajući kako je druge članove porodice izgubila u ranijim bombardovanja Azeza.

Jedna od volonterki u bolnici Senemy Yilmaz, kazala je da su Sirijci u veoma teškom stanju. Ona je istakla da većina pacijenata iz Sirije, nema gdje otići nakon što napusti bolnicu, jer su sve bližnje izgubili u sukobima.

Rukovodilac bolnice doktor Idris Yildirim je kazao da dnevno prime oko 50 pacijenata iz Sirije.

"Ne naplaćujemo nikakve usluge Sirijcima, država plaća liječenje sirijskih pacijenata", izjavio je on, naglašavajući kako i ljekari često proživljaju izuzetno teške trenutke kada dođu u situaciju da moraju amputirati ekstremitete kod mlađih osoba.

Od početka sukoba u Siriji, koji su inicirani ustankom protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine, smrtno je stradalo oko 40 hiljada ljudi, dok je više od stotinu hiljada Sirijaca ranjeno.