U strahu od napada
49

Sirijci i Libanci u Argentini osumnjičeni za terorizam, dojava stigla iz SAD i Izraela

L. S.
Foto: Argentinska federalna policija
Foto: Argentinska federalna policija
Argentinska vlada saopćila je danas da su tri stranca, državljani Sirije i Libana, uhapšena pod sumnjom da su planirali "teroristički čin" uoči velikog sportskog događaja.

Ministrica sigurnosti Patricia Bullrich rekla je medijima da su vlasti bile u stanju pripravnosti dok je Buenos Aires domaćin Pan-američkih igara Maccabiah, koje okupljaju oko 4.000 sportista.

Ona je rekla da je zemlja primila obavještajne podatke od Sjedinjenih Država i Izraela o potencijalnoj prijetnji, te da su trojica osumnjičenih rezervisala hotel u blizini izraelske ambasade.

"Neutralizirali smo dolazak moguće terorističke ćelije u zemlju", napisalo je ministarstvo sigurnosti na društvenim mrežama.

Njih trojica su uhapšeni 30. decembra, a jedan od njih je pronađen sa venecuelanskim i kolumbijskim pasošima na njegovo ime.

Bulrihova je rekla da su njih trojica čekali da stigne, kako je njeno ministarstvo ranije opisalo, "međunarodna pošiljka paketa od 35 kilograma koji potiče iz Republike Jemen".

Naime, Argentina ima najveću jevrejsku zajednicu u Latinskoj Americi, koja je u prošlosti bila meta dva velika napada.

U bombaškom napadu na izraelsku ambasadu 1992. godine poginulo je 29 ljudi. Dvije godine kasnije u napadu na jevrejski centar poginulo je 85, a povrijeđeno 300, što je označeno kao najgori napadu u historiji zemlje.

Napad iz 1994. godine nikada nije riješen, ali Argentina i Izrael sumnjaju da ga je izveo Hezbolah na zahtjev Irana. Teheran negira bilo kakvu umiješanost.

Stotine Argentinaca vratilo se u zemlju nakon krvavih napada u Gazi. Izrael je pretvorio ogromne dijelove Gaze u ruševine, te je u napadima izgubljeno 22.300 života, prema ministarstvu zdravlja u Gazi pod upravom Hamasa.