Šta se može očekivati?
55

Širenje BRICS-a i snovi o novom svjetskom poretku: More uzaludnih nadanja i čovjek s jasnim ciljem

Piše: V. Karić
Xi Jinping na samitu BRICS-a (Foto: A. L./Klix.ba/EPA-EFE)
Xi Jinping na samitu BRICS-a (Foto: A. L./Klix.ba/EPA-EFE)
Nakon što su zemlje ekonomija u razvoju okupljene oko projekta BRICS održale samit u Južnoafričkoj republici, tačnije u Johannesburgu, postalo je potpuno jasno kako će svijet i u narednim godinama čekati sve veća podjela kako u političkom tako i u ekonomskom smislu.

Zvaničnici Brazila, Indije, Kine, Ruske Federacije i Južnoafričke Republike okupili su se na samitu koji se održavao od 22. do 24. augusta te su najavili kako sastanak ima prije svega jedan cilj - stvaranje novog ili alternativnog svjetskog poretka koji će biti u potpunosti autonoman u odnosu na aktuelni sistem zasnovan na trgovini dolarom i dominacijom zapadnih zemalja.

Pored zemalja članica saveza, na samit u Johannesburgu stigli su i brojni gosti iz afričkih i azijskih zemalja koje su između ostalog dobile i pozivnice za priključivanje ovoj ekonomskoj, ali i političkoj organizaciji.

Uoči samog samita, lideri BRICS-a nekoliko puta su samouvjereno naglašavali kako će se nakon samita mnoge stvari promijeniti, a jedan od najglasnijih u cijelom tom procesu bio je predsjednik Brazila Lula da Silva.

Koliko Rusija može dobiti od BRICS-a? (Foto: EPA-EFE)
Koliko Rusija može dobiti od BRICS-a? (Foto: EPA-EFE)

"BRICS je postao moćnija, jača i važnija stvar. Vjerujem da svijet neće biti isti nakon proširenja BRICS-a, barem u globalnim ekonomskim diskusijama", poručio je Lula da Silva.

Jedan od onih koji je optimistično govorio o saradnji zemalja koje prije svega okuplja animozitet prema Zapadu bio je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je rekao kako će države potencirati međusobnu ekonomsku saradnju.

"Sva pažnja je usmjerena na međusobnu trgovinu, ekonomske projekte i investicije. Ove stvari treba da budu nezavisne od sistema koji kontroliraju Sjedinjene Američke Države i njeni zapadni saveznici. Ne bi trebali ovisiti od dolara, eura ili juana. Zemlje BRICS-a su razotkrile Zapad u njegovim nemilosrdnim naporima da po svaku cijenu sačuva svoju hegemoniju. Previše dobro razumiju uzroke koji tjeraju Zapad da slijedi svoje ciljeve. Sve su to bili dijelovi naših razgovora u Johannesburgu. Ovaj hegemonizam ima globalni raspon i to je jasno", rekao je šef ruske diplomatije.

Tokom ovog samita zvaničnici BRICS-a saopćili su i najvažniju odluku koja se odnosi na prijem novih članica. naime, od 1. januara 2024. godine punopravni članovi organizacije postat će Iran, Saudijska Arabija, Argentina, Egipat, Etiopija te Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iran bi se trebao pridružiti BRICS-u 2024. godine (Foto: EPA-EFE)
Iran bi se trebao pridružiti BRICS-u 2024. godine (Foto: EPA-EFE)

Iako su zvaničnici aktuelnih članica, a naročito Rusije, ovaj potez definirali kao još jedan korak ka novoj "ravnopravnijoj" podjeli svijeta, potpuno je jasno kako će u takvom odnosu snaga, sa novim članicama, moć kroz političke i ekonomske procese biti ipak usmjerena znatno više na jednu stranu. Stranu Dalekog istoka.

Baš kao i na prethodnim samitima na kojima su učestvovali Xi Jinping i ruski zvaničnici, i na ovom susretu se moglo primijetiti kako je kineska uloga u aktuelnom geopolitičkom trenutku znatno važnija u odnosu na rusku.

Prateći djelovanje Pekinga u posljednjim godinama, može se primijetiti kako Kina sve više pretendira na razvijanje ekonomske saradnje kako sa zemljama Južne Amerike, tako i sa zemljama Afrike i Bliskog istoka. Uz posredstvo Pekinga, u posljednjih nekoliko mjeseci ostvareni su i određeni dogovori koji su na prvi pogled djelovali u potpunosti nerealno.

Saudijska Arabija i Iran potpisali su sporazum o normalizaciji odnosa, a zvaničnici južnoameričkih zemalja sve su češće na sastancima sa političarima iz Kine čime se nastoji unaprijediti saradnja kako kroz inicijativu "Pojas i put" tako i kroz niz drugih projekata.

Saudijski zamah u pravcu Pekinga?

Ukoliko se posmatraju procesi koje na svjetskom nivou vodi Kina i konfuzna politika Ruske Federacije na onom dijelu svijeta koji je još uvijek raspoložen na saradnju sa Rusijom, može se zaključiti kako će unutar BRICS-a za Moskvu biti itekako izazovno uskladiti vlastite interese sa interesima drugih zemalja.

Ne toliko zbog toga što ne mogu pronaći zajedničke tačke već mnogo više zbog činjenice da pregovaračka pozicija već odavno nije na strani Kremlja.

Govoreći o BRICS-u to bi se potencijalno moglo osjetiti upravo na ulasku zemalja kao što su Saudijska Arabija, Iran ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Xi Jinping ponovo u centru pažnje (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping ponovo u centru pažnje (Foto: EPA-EFE)

Već nekoliko godina, a naročito u posljednje dvije godine, Saudijska Arabija intenzivirala je svoje aktivnosti koje se odnose na ispunjavanje vizije "Saudijska Arabija 2030" koja ima za cilj gotovo potpunu transformaciju države od sistema koji je ovisio o nafti do sistema u kojem će svoje mjesto naći i turizam, kultura, sport i brojni drugi segmenti u koje je Rijad već uložio milijarde dolara.

Svakako, u takvom zamahu, Saudijska Arabija će tražiti svoje mjesto i pod krovom BRICS-a. Međutim, ukoliko se posmatra saradnja Saudijske Arabije i drugih zemalja BRICS-a, ponovno se najintenzivnija saradnja može primijetiti u odnosima sa Pekingom.

"Saudijska Arabija pridružila se inicijativi Pojas i put prije pet godina. U junu su Peking i Rijad potpisali ugovor vrijedan deset milijardi dolara o kineskim investicijama za rudarstvo, električna vozila i obnovljive izvore energije. Kina je tokom 2022. godine bila najveći trgovinski partner Saudijske Arabije sa 106 milijardi dolara u 2022. godini što je otprilike dvostruko više od trgovine između SAD-a i Saudijske Arabije", navode analitičari.

Saudijska Arabija se kreće ka novoj diplomatskoj eri (Foto: EPA-EFE)
Saudijska Arabija se kreće ka novoj diplomatskoj eri (Foto: EPA-EFE)

Uprkos tome što se saradnjom kroz BRICS nastoji potencirati priča o novom svjetskom poretku, potpuno je jasno kako će iz cijelog procesa najveću koristi prije svega imati Kina koja će, kroz nove članice organizacije i mogućnosti saradnje, dodatno intenzivirati ekonomske i druge procese širenja na Bliskom istoku, ali i u drugim dijelovima svijeta.

Za razliku od Kine, Rusija se nakon pokretanja invazije na Ukrajinu suočava sa brojnim izazovima, a upravo najveći među njima je i odsustvo saradnje sa zapadnim tržištem koje je, kroz niz sankcija i drugih blokada, postalo potpuno nedostupno Moskvi.

Okrenuvši se više azijskom i drugim tržištima, Rusija je morala prihvatiti podređenu ulogu u cijelom procesu, a podređeni položaj sve se više osjeti i u svakodnevnoj saradnji između zemalja.

Posljednje informacije ukazuju kako se izloženost Kine u ruskom bankarskom sektoru učetverostručila u posljednjih 14 mjeseci.

"Zajmodavci su zauzeli mjesto zapadnih banaka koje su bile pod velikim pritiskom regulatora i političara u svojim zemljama da napuste Rusiju, dok su im međunarodne sankcije značajno otežale poslovanje. Potezi četiri najveće kineske banke dio su napora Pekinga da promovira juan kao alternativnu globalnu valutu dolaru", piše Financial Times.

Industrijska i komercijalna banka Kine, Banka Kine, Kineska građevinska banka i Poljoprivredna banka Kine povećale su svoju kombinovano prisustvo u Rusiji sa 2,2 milijarde dolara na 9,7 milijardi dolara što dovoljno govori o trenutnim odnosima ove dvije sile.

Svi ovi faktori, ujedno će predstavljati i dio procesa saradnje i odnosa zemalja kroz BRICS. Osim konteksta odnosa Pekinga i Moskve, od 2024. godine unutar organizacije naći će se još nekoliko zemalja čiji se geopolitički utjecaj na manjem ili većem prostoru uopće ne smije zanemarivati, a koje će prije svega kroz BRICS tražiti mogućnosti za ostvarivanje svojih interesa.

Ono što je karakteristično za većinu tih država jeste i to da se mogu pohvaliti sa izuzetno dobrom saradnjom sa Kinom. Značajno širenje BRICS-a tako će Xi Jinpingu poslužiti kao dodatni podstrek za ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva koji podrazumijevaju širenje utjecaja baš u onim dijelovima svijeta koji će uskoro biti i pod zastavom BRICS-a.

Priče o novom svjetskom poretku, državama koje žele samostalnost od zapadnog finansijskog, političkog i privrednog sistema, definitivno su nešto što će organizaciju kakva je BRICS još dugo pratiti.

Međutim, za razliku od pojedinih zemalja članica koje su ovakav narativ prije svega shvatile kao idealnim za upotrebu u propagandne svrhe, države poput Kine su prihvatile kao priliku koja se ne smije propustiti. U moru uzaludnih nadanja koja karakterišu države okupljene oko BRICS-a, Xi Jinping djeluje kao izuzetak i političar koji ima konkretan cilj i spreman je da ga ostvari pod svaku cijenu.