Svijet
0

Šest ministara glavnog sunitskog bloka podnijelo ostavku

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Šest ministara glavnog sunitskog bloka u Iraku odlučilo je da podnese ostavku u srijedu, slabeći time još više vladinu koaliciju na čelu sa šiitskim premijerom Nurijem al-Malikijem.

"Front nacionalne sloge objavio je svoje povlačenje iz vlade Nurija al-Malikija. Ministri će danas podnijeti ostavku", izjavio je poslanik Rafeh al-Issawi na konferenciji za štampu u Zelenoj zoni, u prisustvu potpredsjednika Tareka al-Hachemija.

Hachemi će ostati na svoju dužnost, dodao je on, a 44 poslanika Fronta nacionalne sloge nastavit će da prisustvuju sjednicama Narodne skupštine u septembru.

Glavni sunitski blok objavio je 19. jula da će okončati bojkotiranje parlamenta ali je njenih šest ministara ipak odlučilo da nastavi s bojkotiranjem vlade.

Prošle sedmice je ovaj blok postavio ultimatum vladi zaprijetivši da će je napustiti nakon mjesec dana sukoba. On je zahtijevao da se prestane s napadima i kampanjama hapšenja koje protiv njega u sunitskim mjestima provodi šiitska milicija povezana s vladinom koalicijom.