Naišli na otpor
2

Senat SAD-a predložio da se 118 milijardi dolara izdvoji za sigurnost granica, Ukrajini i Izraelu

I. M.
Lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer (Foto: EPA-EFE)
Lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer (Foto: EPA-EFE)
Američki Senat u nedjelju je predstavio zakon kojim se reguliše pitanje sigurnosti granica vrijedan 118 milijardi dolara, a kroz koji će se također pružiti pomoć Ukrajini i Izraelu. Prijedlog zakona je odmah naišao na protivljenje Predstavničkog doma.

Predsjednik SAD-a Joe Biden ostao je oduševljen prijedlogom te je pozvao na njegovo usvajanje.

​"Pozivam Kongres da se okupi i brzo usvoji ovaj dvostranački sporazum", rekao je Biden, također pohvalivši mjere migracije u zakonu, za koji su bili potrebni mjeseci pregovora.

Međutim, predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson nije zadovoljan prijedlogom zakona.

"Ovaj zakon je čak gori nego što smo očekivali i neće se približiti okončanju granične katastrofe koju je napravio predsjednik", rekao je.

Demokratski i republikanski članovi Senata koji podržavaju ovaj prijedlog zakona o sigurnosti granica SAD-a i stranoj vojnoj pomoći obećali su da će nastaviti naprijed, uprkos protivljenju.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da će poduzeti korake za održavanje početnog glasanja o zakonu u srijedu.

Ako se prijedlog zakona usvoji, on će predstavljati najznačajnije promjene u američkoj imigraciji i sigurnosti granica u posljednjih nekoliko decenija, piše Reuters.

Neki progresivni demokrati su nezadovoljni time što nove mjere ne ne omogućavaju dobivanje državljanstva za 11 miliona ljudi bez dokumenata koji su godinama živjeli u SAD-u, uključujući imigrante koji su dovedeni kao djeca.

Nezavisni senator Kyrsten Sinema rekao je novinarima da će zakon osigurati južnu granicu SAD-a, te će uključivati i zahtjev od Ministarstva za domovinsku sigurnost da privremeno "zatvori" granicu za većinu migranata ako u prosjeku bude više od 5.000 pokušaja prelaska dnevno u toku sedam dana.