"Zauvijek susjedi"
23

Šefica norveške diplomatije: S Rusijom moramo biti u kontaktu, ne možemo mijenjati geografiju

V. K.
Anniken Huitfeldt (Foto: EPA-EFE)
Anniken Huitfeldt (Foto: EPA-EFE)
Ministrica vanjskih poslova Norveške Anniken Huitfeldt održala je govor na konferenciji "Arctic Frontiers 2023" gdje se osvrnula na odnose ove države sa Rusijom.
Iako se rat u Ukrajini odvija relativno daleko od granica Norveške, šefica norveške diplomatije ističe kako rat ostavlja duboke posljedice i na zemlje na sjeveru Evrope.

"Ova konferencija pokazuje da ruske aktivnosti nisu utišale važne razgovore koji se vode o arktičkim granicama. Norveška će nastaviti pružati značajnu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku Ukrajini. Koliko god to bude potrebno. Naša bilateralna saradnja s Rusijom svedena je na minimum. Dugoročne zajedničke aktivnosti su stavljene na čekanje. Ruski režim postaje sve totalitarniji i nepredvidljiviji", poručila je ministrica vanjskih poslova Norveške.

Ipak, naglašava kako je Rusija i dalje susjed Norveške.

"Ne možemo promijeniti našu geografiju. Moramo održavati kontakt s Rusijom kako bismo smanjili rizik od nesporazuma i nenamjerne eskalacije na Arktiku. Situacija na sjeveru je trenutno stabilna, ali vidimo veliki stepen ruskih aktivnosti tu. Stvari se mogu broz promijeniti", rekla je šefica norveške diplomatije.