"Katastrofalna odluka"
43

Šef Mosada nezadovoljan ponašanjem SAD-a: Sa Iranom srljaju u dogovor koji je laž

V. K.
David Barnea (Foto Twitter)
David Barnea (Foto Twitter)
Šef izraelske obavještajne službe Mossad David Barnea osvrnuo se na približavanje stavova Irana i SAD-a u vezi povratka u nuklearni sporazum iz 2015. godine te je pojasnio kako takva odluka predstavlja katastrofu.

Iako je, prema navodima iz Teherana i Washingtona, povratak u sporazum pitanje dana, izraelski zvaničnici i dalje otvoreno kritikuju potez Sjedinjenih Američkih Država.

Šef Mossada je pojasnio kako Izrael ne može mirno posmatrati jačanje Irana, te je nuklearni sporazum između Irana i SAD-a opisao kao stratešku katastrofu.

"Izrael nije potpisao nuklearni sporazum. Izraelu je dozvoljeno da se brani na svaki način i tako ćemo se ponašati. Ne možemo mirno sjediti i samo gledati kako nam se opasnost približava", rekao je šef Mossada.

Također, naglasio je kako Iran i da potpiše sporazum, i dalje predstavlja opasnost za Izrael.

"Strateška naklonost SAD-a i Irana da potpišu novi sporazum ne mijenja dugoročnu želju Irana da dobije nuklearno oružje. Sporazum daje Iranu dozvolu za prikupljanje potrebnog nuklearnog materijala za bombu. On će osigurati Teheranu i milijarde dolara povećavajući opasnost koju Iran svakako predstavlja u regiji", zaključio je Barnea.