Nove informacije
36

Šef izraelske opozicije: Vlasti su igonorisale upozorenja tajne službe prije 7. oktobra

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef izraelske opozicije Yair Lapid optužio je Netanyahuovu vladu da je ignorisala upozorenja tajne službe prije napada Hamasa 7. oktobra.

"Dvije sedmice prije napada Hamasa, primio sam informaciju od izraelske tajne službe da je izbijanje nasilja izvjesno u Gazi i Zapadnoj obali. Na to sam upozorio na konferenciji za novinare, nažalost, tada to niko nije htio čuti", kazao je Lapid.

Lapid, koji je u posjeti Njemačkoj, izjavio je to u ekskluzivnom intervjuu za Bild.

Iskusni političar ponovio je svoju kritiku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovih krajnje desničarskih političkih partnera te naglasio da je zemlji potrebna politička promijeniti.

"Da, istina je, zahtijevao sam u izraelskim medijima: Netanyahu je trebao podnijeti ostavku i pokrenuti urednu promjenu vlade. Zapravo, dan nakon napada Hamasa. Katastrofa se dogodila za vrijeme njegovog mandata i bila je njegova greška", dodao je Lapid.

Vođa centrističke stranke Yesh Atid, okrivio je Hamas za rat, optužio grupu da koristi palestinske civile kao živi štit i ustvrdio da bi se izraelska vojna operacija trebala nastaviti do uništenja Hamasa.

"Odluka o pokretanju kopnene ofanzive bila je ispravna. Moramo se braniti. Njemačka bi sigurno učinila isto kada bi teroristi izvršili masakr u Minhen, na primjer", istakao je Hamas.

Izraelski političar također je podržao prijedloge da sigurnosne agencije zemlje trebaju provoditi ciljane operacije s ciljem ubijanja čelnika Hamasa širom svijeta.

Nije isključio pregovore s Hamasom, ali je odbio dati bilo kakve detalje o mogućim uslovima ili zahtjevima Izraela.

"Moramo teroristima dati ponudu u jednom trenutku. Ali ne želim javno raspravljati što bi to moglo biti", istakao je Lapid.

Na pitanje o poslijeratnim scenarijima, Lapid je rekao da ne namjeravaju okupirati Gazu nakon rata, a moglo bi biti raznih opcije za koje je rekao da moraju osigurati sigurnost Izraela.

"Mislim da bi Palestinci sami trebali upravljati Gazom, u saradnji sa SAD-om ili međunarodnom organizacijom. Ali Izrael mora biti u mogućnosti vojno intervenirati u Gazi bilo kada u budućnosti. Baš kao danas na Zapadnoj obali. Moramo garantovati našu sigurnost i spriječiti ponovno oživljavanje Hamasa", zaključio je Lapid.