Svijet
0

Scheffer: NATO predviđa upotrebu manje razarajućih bombi

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Sjevernoatlantski savez (NATO) namjerava da upotrijebi bombe manje razarajuće snage u operacijama protiv pobunjenika u Afganistanu kako bi se smanjio broj civilnih žrtava u porastu, što je posljednjih sedmica izazvalo oštre kritike protiv vojnika Zapada, izjavio je šef NATO-a u nedjelju novinarima.

"NATO traži mogućnosti da upotrijebi bombe koje bi smanjile kolateralne štete", rekao je general Jaap de Hoop Scheffer za Financial Times, naglasivši da je ipak nemoguće svesti na nulu broj civilnih žrtava.

General De Hoop Scheffer precizirao je da je glavnokomandujući međunarodne misije NATO-a u Afganistanu američki general Dan McNeill zatražio od svojih trupa da izbjegavaju sukobe s talibanima ako bi operacija bila rizična po civile.

"Shvatili smo da ako ne možemo savladati našeg neprijatelja ne uništavajući stanovništvo, imat ćemo prilike da to uradimo sutra", nastavio je general De Hoop Scheffer.

Ove riječi generalnog sekretara NATO-a uslijedile su nakon polemika koje su se podigle posljednjih dana, nakon što su deseci civila ubijeni u operacijama NATO-ovih snaga s talibanima, posebno zračnim.

Prema misiji UN-a u Kabulu, oko 600 civila je ubijeno od početka godine, od čega više od polovine od međunarodnih i afganistanskih snaga.