Svijet
348

Savezništvo Izraela i Saudijske Arabije natopljeno je palestinskom krvlju!

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Jerusalemu je javna tajna da lideri Saudijske Arabije odobravaju napad Izraela na Gazu, navodi ugledni kolumnista David Hearst koji piše za portal Middleeasteye.net. Hearst je ranije radio kao urednik i novinar u listu "The Guardian" te novinar u listu "The Scotsman".

"Bivši ali i sadašnji zvaničnici u ministarstvima odbrane dvije zemlje potpuno su opušteni kada o tome razgovaraju", piše Hearst.

On podsjeća na izjavu bivšeg ministra odbrane Izraela Shaula Mofaza koji je nedavno istakao da Izrael treba u narednim danima "detaljnije odrediti ulogu Saudijske Arabije u demilitarizaciji Hamasa".

Na pitanje voditelja na televizijskoj stanici Channel 10 šta misli pod tim, dodao je da bi se sredstva iz Saudijske Arabije i Emirata trebala koristiti za obnovu Gaze nakon što se Hamas učini nemoćnim.

Amos Gilad, glavni čovjek za vezu izraelske odbrane i Mubarakovog Egipta, a sada direktor odjela za politike i političko-vojne odnose izraelskog Ministarstva odbrane, nedavno je rekao akademiku Jamesu Dorseyju:

"Sve je pod zemljom, ništa nije javno. Ali naša sigurnosna saradnja sa Egiptom i zemljama Zaljeva je jedinstvena. Ovo je najbolje razdoblje sigurnosnih i diplomatskih odnosa sa Arapima".

Hearst dalje navodi da je izraelski tajna služba Mossad u stalnoj saradnji sa saudijskim obavještajcima još od početka političkih previranja u Egiptu.

Saudijci i Izraelci, kako navodi Hearst, sarađuju i zbog toga što u regiji imaju zajedničke protivnike, kao i zemlje koje su ih označile neprijateljskim.

Iran, Turska, Katar i Hamas u Gazi samo su neki od zajedničkih protivnika i neprijatelja ove dvije zemlje, navodi Hearst u svom članku.

Također, Izrael i Saudijska Arabija imaju i zajedničke saveznike: SAD i Veliku Britaniju.

"Ovo izraelsko-saudijsko savezništvo natopljeno je palestinskom krvlju", konstatira Hearst.