Svijet
697

Saudijski kralj Salman tokom boravka u SAD-u iznajmio 222 sobe u luksuznom hotelu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Flota luksuznih automobila, hotel prekriven zlatom i crveni tepih na parkingu... Sve ovo se moglo vidjeti u Georgetownu u hotelu gdje je odlučio odsjesti saudijski kralj Salman bin Abdulaziz.

Saudijski kralj doputovao je u Sjedinjene Države kako bi se susreo s predsjednikom Obamom. Da bi imao potpuni komoditet u hotelu u kome odsjeda, odlučio je rezervisati sve sobe u hotelu - njih ukupno 222.

Gosti hotela koji su ranije rezervisali sobe dobili su adekvatnu kompenzaciju a većina njih je premještena u obližnji luksuzni hotel.

Noć u hotelu u kome je saudijski kralj odsjeo košta oko 2.000 dolara, a hotel je za kralja osigurao i dodatne pogodnosti kako bi mu ugođaj bio upotpunjen.

Jedan od očevidaca rekao je kako je u hotel, u sklopu priprema za kraljev dolazak, unošen pozlaćeni namještaj, a crveni tepih je prostrt ne samo po cijelom hotelu već i u garaži hotela.

"Sve je u zlatu. Pozlaćeni stolovi, ogledala, lampe...", rekao je jedan od očevidaca a prenosi Daily Mail.

Ovo je prva posjeta kralja Salmana Sjedinjenim Državama otkako je u januaru preuzeo tron nakon smrti polubrata Abdulaha.

Vjeruje se da je ključna tema razgovora Salmana i Obame bio Iran, odnosno postizanje sporazuma oko iranskog nuklearnog programa čime Saudijska Arabije nije nimalo zadovoljna.