Svijet
0

Saudijski kralj podržao Hosnija Mubaraka

SRNA
Saudijski kralj Abdulah dao je podršku egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, osuđujući one koji se miješaju u bezbjednost i stabilnost Egipat, javila je državna novinska agencija SPA.

Kralj Abdulah prenio je telefonskom razgovoru Mubaraku da Saudijska Arabija svim sredstvima podržava narod i vladu Egipta i da osuđuje "nametljivce" koji se "upliću u bezbjednost i stabilnost Egipta, a u ime slobode izražavanja".

Mubarak je uvjerio kralja Abdulaha, koji se nalazi na rehabilitaciji u Maroku nakon operacije leđa kojoj je podvrgnut u SAD, da je situacija u Egiptu stabilna i da je to što svijet vidi samo pokušaj sumnjivih grupa da poremete stabilnost i bezbjednost u Egiptu, prenosi agencija SPA.

Mubarak, poznat po bliskim vezama sa saudijskim kraljem, dodao je da su Egipat i njegov narod odlučni da zaustave one koji koriste svoju slobodu za postizanje sumnjivih ciljeva.

Desetine hiljada demonstranata danas je ponovo izašlo na ulice Kaira, iako su mnogi proveli noć na centralnom trgu Tahrir, tražeći povlačenje Mubaraka.

Mubarak rekao je u televizijskom obraćanju naciji da će raspustiti vladu i najavio političke i ekonomske reforme najnaseljenije arapske zemlje, ne pokazujući namjeru da se povuče nakon više od 30 godina na vlasti.