Velika izvoznica nafte
104

Saudijska Arabija do 2060. želi biti karbonski neutralna država, cijena toga je 180 milijardi dolara

B. R.
Princ Mohammad bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Princ Mohammad bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Saudijska Arabija, jedna od najvećih proizvođača naftnih proizvoda na svijetu, za cilj je postavila da do 2060. ostvari karbonsku neutralnost te da za ostvarivanje tog cilja potroši 180 milijardi dolara.

Time se svrstala među 100 država koje su ranije postavile ovaj cilj. To će značiti smanjivanje emisije štetnih gasova u samoj Saudijskoj Arabiji, ali nema naznaka da će usporiti eksploataciju nafte i plina. Prethodno spomenuti energenti su okosnica ekonomije ove države, uprkos nastojanju da se izvrši ekonomska diverzifikacija. Pretpostavlja se da će samo ove godine imati prihod od nafte u iznosu od 150 milijardi dolara.

Karbonsku neutralnost najavio je saudijski princ Mohammed bin Salman, i to prilikom obraćanja na prvom Forumu za saudijsku zelenu inicijativu. To se desilo uoči svjetskog klimatskog samita koji će biti održan u Glasgowu.

Princ je obećao da će do 2030. u Saudijskoj Arabiji biti zasađeno 450 miliona stabala. Uvjerava da će se time smanjiti emisija ugljika za 270 miliona tona godišnje. Osim toga, obećao je i da će Rijad kao glavni grad biti ekološki mnogo održiviji.

Karbonska neutralnost do 2060. cilj je i Rusije i Kine. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države karbonsku neutralnost pokušat će ostvariti do 2050.

Analitičari smatraju da Saudijska Arabija na ovaj način želi osigurati mjesto za pregovaračkim stolom o klimatskim promjenama. Konfrontirala se svima onima koji su mišljenja da se čim prije moraju prestati koristiti fosilna goriva. Tvrdi da će to za posljedicu imati nestabilne cijene i nestašice. Nedavno objavljeni izvještaji kazuju da ova bogata monarhija, Australija, Brazil i Japan lobiraju uoči klimatskog samita u Škotskoj, a kako bi se promijenio diskurs o emisijama štetnih gasova.

Izgledno je da će Saudijska Arabija povećati izvoz nafte i plina u Kinu i Indiju, jer se očekuje da će ove zemlje imati veću potrebu za ovim resursima.

Saudijci su ukazali da će karbonsku neutralnost postići "karbonskom cirkularnom ekonomijom" za koju su naveli da podrazumijeva "smanjivanje emisije, otklanjanje izvora zagađenja, ponovno korištenje resursa i reciklažu".

S druge strane, stručnjaci su pri stavu da su potrebne nagle promjene kako bi se zagrijavanje Zemlje ograničilo do 1,5 stepeni celzijusovih, što je 2015. dogovoreno Pariskim klimatskim sporazumom.

U Saudijskoj Arabiji je skoro 17 posto svjetskih rezervi nafte i ova država zadovoljava 10 posto svjetske potrebe za naftom. Shodno tome, ima veliki utjecaj na tržištu energije i znatno utječe na ponašanje drugih zemalja koje su bogate resursima. Među njima je i Rusija.

Nadležni u Saudijskoj Arabiji su naglasili da će spomenuti cilj postići na način da država ostane akter stabilnosti i sigurnosti na globalnom energetskom tržištu.

Zaljevske zemlje, bogate naftom, ne podržavaju naglu zabranu korištenja fosilnih goriva tvrdeći da bi se time naštetilo siromašnim državama koje nemaju pristupe drugim izvorima energije, prenosi agencija Associated Press.