Svijet
0

Saudijke ponovo dižu glas protiv vlasti koja im brani da voze automobile

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Saudijske aktivistice pozvale su na nove proteste narednog mjeseca protiv dugogodišnje zabrane vožnje ženama u ultra konzervativnom kraljevstvu.

Online peticiju pod nazivom "26. oktobar, vožnja za žene" potpisalo je više od 5.800 žena, te aktivistice ponovo nastoje izvršiti pritisak na vlasti da okončaju ovu zabranu. "Ja ću voziti 26. oktobra", izjavila je u nedjelju aktivistica Nasima al-Sada za AFP, dodajući kako će barem 20 žena učestvovati u ovoj akciji.

"Mnoge žene su oduševljene idejom da uče voziti ili da uče druge žene kako se vozi. Mnoge Saudijke koje su položile vozački ispit u inozemstvu u Saudijskoj Arabiji ne mogu voziti", dodala je ona, ističući kako u šerijatskom (islamskom) zakonu nigdje ne stoji ova zabrana, već se ona vezuje za tradicionalne običaje.

"U vrijeme poslanika Muhameda žene su mogle jahati konje i deve, tako da je naše pravo da vozimo automobile u današnjem modernom dobu", navode organizatorice potpisivanja peticije.

Posljednji put su protesti protiv ove zabrane održani 17. juna 2011. kada se nekoliko žena odazvalo na protest. Neke od njih je tada zaustavila policija te su morale potpisati zakletvu da više neće sjesti za volan.