Poticanje na nasilje
72

Saudijci, Francuzi i Egipćani zgroženi izjavom izraelskog ministra: Ovo je neprihvatljivo

V. K.
Bezalel Smotrich, ministar finansija Izraela (Foto: EPA-EFE)
Bezalel Smotrich, ministar finansija Izraela (Foto: EPA-EFE)
Predstavnici Francuske, Egipta i Saudijske Arabije osudili su izjave izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha koji je rekao kako bi Izrael trebao "zbrisati" palestinski grad Huwara na Zapadnoj obali.
Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije oštro je osudilo izjavu koju su ocijenili kao ekstremističkom.

"Potvrđujemo da Saudijska Arabija potpuno odbacuje ove rasističke i neodgovorne izjave koje odražavaju količinu nasilja i ekstremizma koje prakticira okupaciona vlast prema bratskom palestinskom narodu", saopćili su.

Povodom izjave reagovali su i iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske.

"Zgroženi smo izjavama izraelskog ministra Smotricha o palestinskom gradu Huwara. Ove izjave su neprihvatljive, nedgovorne i nedostojne za člana izraelske vlade koja je zadužena za civilnu upravo okupiranih palestinskih teritorija. Ove primjedbe samo raspiruju mržnju i podstiču ciklus nasilja", poručili su iz Francuske.

Slična reakcija stigla je i iz Egipta odakle su saopćili da je Smotricheva izjava neprihvatljiva i opasna.

Nakon prvobitnog komentara o Huwari, Smotrich je izjavio kako su mediji pogrešno protumačili izjavu, ali ni u novom obraćanju nije povukao riječi o tome da se selo "zbriše sa lica zemlje".

"Govorio sam o tome kako je Huwara neprijateljsko selo koje je postalo teroristička ispostava gdje se svakodnevno izvode napadi na Jevreje", rekao je Smotrich.