Svijet
0

Sarkozy tražio američku pomoć u potrazi za srušenim avionom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Avion Air Francea na liniji Rio de Janeiro - Pariz, u kojem je bilo 228 putnika i članova posade, i dalje se vodi kao "nestao" te se smatra da se uslijed lošeg vremena srušio u Atlantski okean.

Kontrole leta javile su da se let u prva četiri sata odvijao normalno, nakon čega je brazilska kontrola leta izgubila kontakt s avionom. Letjelica je u tom trenutku poslala na zemlju poruku o problemu na električnim instalacijama.

Glasnogovornik Air Francea izjavio je da je do nesreće vjerojatno došlo zbog sklopa okolnosti, od kojih je jedna možda činjenica da je avion bio pogođen gromom.

Stručnjaci međutim tvrde da udar groma, sam po sebi, ne može srušiti putnički avion te da su udari groma razmjerno česti i bezopasni.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da je vjerojatnost da ima preživjelih vrlo mala.

Vodeno prostranstvo Atlantskog okeana nad kojim se dogodila nesreća prelijeću ratni avioni Brazila, Francuske i Španije, u nastojanju da pronađu ostatke letjelice i možda preživjele.

Među 216 putnika najviše je bilo Brazilaca, Francuza i Nijemaca te u manjem broju građana još najmanje dvadesetak zemalja.

Francuski predsjednik, prenosi VoA, zatražio je da Sjedinjene Države pomognu u potrazi koristeći svoje satelite i komunikacijsku tehnologiju.