Svijet
0

Sarkozy obećao 20 miliona dolara pomoći Abbasu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abbas apelirao je u petak navečer u Parizu na razmiještanje međunarodnih mirovnih snaga u pojasu Gaze, da bi se održali novi izbori na sada podijeljenim palestinskim teritorijama, insistirajući na daljoj izolaciji suparničkog Hamasa.

Abbas je također u razgovoru s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjom uspio da osigura potrebnu novčanu pomoć PU, u visini od 20 miliona dolara. Palestinski predsjednik, vođa Fataha, smatra se umjerenikom s kim svijet može da sarađuje iako je odnedavno znatno oslabljen. Prije nešto više od dvije sedmice sigurnosne snage bliske njegovom Fatahu izgubile su kontrolu nad pojasom Gaze, u sukobu sa hamasovcima.

Palestinska delegacija koju su činili ministri iz nove, vanredne vlade, bez predstavnika Hamasa, pokušala je u Parizu da dobije podršku za raspoređivanje mirovnih snaga. "Mi želimo da sačuvamo palestinsko jedistvo organiziranjem izbora. Prisustvom međunarodnih snaga mogli bismo da štitimo takve izbore i obezbjedimo sigurnost," kazao je Abbas.

Francuskim diplomatama se, međutim, nije toliko svidjela ideja da se mirovnjaci nađu između gorko zavađenih palestinskih frakcija, bar ne u ovoj fazi. Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner je rekao da se takva mjera može razmotriti, ali da nikada ne "može zamjeniti politički proces između suprotstavljenih strana", apelujući na obnovu dijaloga. Ujedno je pozvao na obnovu širih bliskoistočnih mirovnih napora, naglasivši da " izraelski i palestinski prijatelji mogu da računaju na Francusku".

Abbas je, međutim, odbio dijalog s onima koji su izveli krvavi puč, misleći na Hamas. Izrael, UN i EU su izrazili spremnost da razmotre ideju o mirovnim sngama, ali ju je Hamas odbacio, zaprijetivši da će mirovnjake smatrati okupatorima poput izraelske vojske. Abbas je na kraju uspio da osigura novčanu pomoć koja u ovom trenutku neće ići u pojas Gaze, gdje vladaju hamasovci.

Ta radikalna isalmistička organizacija ne priznaje novu vladu na Zapadnoj obali. Kada je vlada Hamasa preuzela vlast u martu prošle godine, uveden je međunarodni politički i ekonomski embargo. Sada je Francuska obećala obnovu direktne pomoći PU, nakon čitavih 16 mjeseci blokade.

"Mi želimo vašu pobjedu, vi ste garant mira," rekao je Sarkozy Abbasu, prema riječima glasnogovornika Davida Martinona, prenosi Tanjug.

Istovremeno se založio za "stvaranje slobodne i nezavisne palestinske države," ponovivši zahtjev Francuske da bude oslobođen izraelski vojnik Gilad Šalit koga su prije godinu dana oteli palestinski ekstremisti.

Sarkozy će se sljedeće sedmice sastati s jordanskim kraljem Abdulahom i šeficom izraelske diplomatije Tzipi Livni.