Problem pred izbore
146

Sanders pozvao Bidena da se distancira od Netanyahua i rata Izraela u Gazi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki senator Bernie Sanders pozvao je američkog predsjednika Joea Bidena da se distancira od premijera Izraela Benjamina Netanyahua, rekavši da biti proizraelski orijentiran ne znači da Washington treba podupirati izraelskog premijera.

Sanders kaže da bi američka potpora ratu mogla biti jedno od niza pitanja koja bi mogla dovesti do toga da glasači progresivnih demokrata ne daju svoj glas Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru 2024. godine.

"Nadam se da on Biden razumije da možete biti proizraelski nastrojeni bez podrške Netanyahua i užasnog rata koji on vodi protiv palestinskog naroda", rekao je Sanders za The Guardian.

Na pitanje o činjenici da nije pozvao na potpuni prekid vatre u izraelskom ratu protiv terorističke skupine Hamas, čime je navukao bijes svojih progresivnih kolega, i bi li to moglo izazvati podjele u njegovom krilu stranke, Sanders kaže: "Ja mislim da ćemo na kraju dana biti dobro".

Sanders je rekao da bi trajni prekid vatre mogao dovesti do toga da Hamas ponovi napad od 7. oktobra.

Anketa objavljena prošlog mjeseca pokazala je da se većina Amerikanaca protivi Bidenovom vođenju rata između Izraela i Hamasa. Anketa New York Timesa/Siena Collegea pokazala je da 57 posto Amerikanaca ne odobrava, 33 posto odobrava, a ostali ne znaju.

Anketa je također otkrila podjelu između mlađih i starijih birača. Anketa je pokazala da među ljudima između 18 i 29 godina, gotovo tri četvrtine ne odobrava način na koji Biden rješava sukob.