Svijet
0

Samit Pacifika u Okinavi

FENA
Japanski premijer Junichiro Koizumi otvorio je u petak regionalni samit u Okinawi, na jugu Japana, koji okuplja dužnosnike 12 zemalja Pacifika. To je nova inicijativa Tokija kao protuteža sve većem utjecaju Kine.

Ovaj dvodnevni samit "dat će nam priliku da gradimo novi oblik suradnje", rekao je premijer u svom inauguralnom govoru.

"Ovaj samit bi se mogao nazvati 'partnerstvo Okinave', koje se sastoji u izgradnji mirnog i prosperitetnijeg regiona, utemeljenog na naporima pacifičkih otoka i pomoći koju će pružiti Japan", nastavio je on.

Japan namjerava pojačati svoju ekonomsku pomoć u visini od 40 milijardi jena, odnosno 357 miliona dolara, na tri sljedeće godine, izvještava japanska štampa.

Tokio sve ovo radi jer želi dobiti podršku malih zemalja Pacifika u cilju svoje kandidature za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ovaj veliki cilj japanske diplomatije je propao prošle godine zbog protivljenja Pekinga i revnosti Washingtona.

Koizumi predsjeda ovim samitom koji okuplja čelnike federalnih država Mikronezije, Fidži otoka, Kiribatija, Marchall otoka, Naura, Palaosa, Salomona, Samoa, Tonga, Tuvalua, Papuazija Nova-Gvineja i Republika Vanuatu. Samit će trajati dva dana u gradu Nagou.

Australija je nedavno optužila Japan i ostale zemlje da kupuju glasove malih otočkih zemalja Kariba ili Pacifika radi nastavljanja komercijalnog ribolova na kitove u zamjenu za finansijsku pomoć.

Japan je redovno meta međunarodnih oštrih kritika zbog lova na kitove, što se smatra prijetnjom jer on pod izlikom "naučnih istraživanja" nastavlja lov na kitove.