Independent
0

Samit G20 – nada da smo na pravom putu

FENA
Foto: AFP/file
Foto: AFP/file
"Početak kontranapada", "Brownov novi svjetski poredak", "Obama pozdravio novi svjetski poredak" – neki su od naslova članaka na naslovnicama londonskih dnevnika koji rječito govore o značaju samita Grupe 20 održanog u Londonu u četvrtak.

No, i pored očiglednog zadovoljstva učesnika skupa, dnevnici koji ovoj temi posvećuju ogroman prostor, iznose i izvjesne rezerve u pogledu njegovog ishoda, a The Independent u uredničkom komentaru piše u petak da bi bilo vrlo lako sačiniti spisak svega onoga što na londonskom samitu nije postignuto.

I pored velikih riječi britanskog premijera Gordona Browna i američkog predsjednika Baracka Obame, nije naprimjer usaglašen novi, koordinirani fiskalni stimulans za poticanje globalne tražnje, koja je u potpunom kolapsu. U završnom kominikeu ne spominje se ni ogroman globalni trgovinski debalans koji je doprinio aktuelnoj krizi.

Usprkos svemu, bilo bi pogrešno zaključiti da je sastanak bio promašaj. On je tek jedna stanica na dugom putovanju, a ne krajnje odredište, kako se to uoči samita pretjerivalo kada se skup najavljivao kao ključan za daljnji tok globalne ekonomije. A to što je postignuto, ocjenjuje uvodničar Independenta, daje razloga za nadu da smo konačno na pravom putu.

The Guardian, koji također primjećuje da u Londonu nisu postavljeni temelji nekih korjenitih globalnih promjena, ističe da je najavljeni paket pomoći zemljama sa srednjim ili niskim prihodima zaista pozamašan.

Bogate zemlje su shvatile da je, koliko god da se one same nalazile u teškoj situaciji, linija fronta ove krize u istočnoj Evropi i drugim državama koje su tek nedavno počele da se otvaraju prilivu stranog novca.

Aktuelna globalna kriza ima nekih dodirnih tačaka s Velikom depresijom, no u Londonu usvojeni paket mogao bi poslužiti kao osnov da se izbjegne ponavljanje izolacionizma iz 30-tih godina prošlog stoljeća. Ovo je, kao nikada dosad, bila prilika da se svijet ujedini, ali to, usprkos tvrdnjama Gordona Browna, nije ostvareno.

Dva problema određuju kratkoročnu budućnost svjetske ekonomije - opaka globalna recesija i kriza bankarskog sektora bez presedana. Poruka sa samita G-20 bila je, međutim, da svaka zemlja te probleme mora rješavati sama za sebe, naglašava Guardian.

Dnevnik The Times piše da je na ovom samitu mnogo toga postignuto, iako je ispunio samo niska očekivanja. Ostaju podjele oko pitanja na koji način treba rješavati finansijsku krizu.

Duboki jaz u globalnoj ekonomiji nije prevaziđen. Izbjegnuta je debata o ključnom problemu - regulaciji bankarskog sektora, no to se, napominje list, moglo i očekivati. Probleme bankarskog sektora, na kraju krajeva, rješavat će same banke.

Pa ipak, na samitu su napravljeni neki važni koraci kako bi se unaprijedili načini za nalaženje izlaska iz ekonomske krize. A sama činjenica da je postignut bilo kakav sporazum, kako je to rekao premijer Brown, globalnoj ekonomiji dat će neophodno povjerenje potrebno za lakše disanje, zaključuje Times.