Svijet
0

SAD: Uzrok nesreće - pilot izabrao kratku pistu

FENA
Istražni organi u ponedjeljak razmatraju da li je pilot odabrao kratku pistu za polijetanje, što je u nedjelju izazvalo udes aviona kompanije Comair odmah po polijetanju na kilometar i po od aerodroma Blue grass u Lexingtonu, u američkoj državi Kentaki.

Jedini preživjeli u nesreći je kopilot James M. Polehinke (44) nalazi se u kritičnom stanju. Ostala dva člana posade i svih 47 putnika poginulo je prilikom pada malaznog aviona CRJ-100 na lokalnom letu za Atlantu.

Glavna istražiteljica američkoga Nacionalnog ureda za sigurnost prometa (NTSB) Debbie Hersman izjavila je da je prema prvim izvještajima, uključujući položaj olupine i snimke "crne kutije", pilot aviona pokušao poletjeti na kraćoj od dvije piste koje su postojale na aerodromu, prenosi DPA.

Pista duga 1.050 metara nije predviđena za komercijalne avione i koriste je isključivo manji privatni avioni, tako da je bila prekratka za Comairov avion. Druga, glavna pista dugačka je 2.100 metara.

U izveštaju leksintonškog Herald-Leadera navodi se da je olupina nađena kilometar od završetka piste i da je pilot najvjerovatnije izabrao pogrešnu pistu za polijetanje.

Hersman je na konferenciji za novinare kazala da je "crna kutija" poslana u laboratorij na ispitivanje. Odbila je navesti šta je uzrok nesreće, ali je rekla da je analiza pogrešnog odabira piste dio istrage.

Ova nesreća predstavlja kraj "najsigurnijeg perioda u historiji avijacije SAD-a" u kojoj se posljednja velika avionska nesreća dogodila 12. novembra 2001. godine kada je poginulo 260 putnika na letu 587 "American Airlinesa" i još petero na zemlji.