Svijet
0

SAD uvele restrikcije Bjelorusiji

FENA
Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko
Sjedinjene Države su u petak uvele restrikcije putovanja bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku i drugim vladinim dužnosnicima koje smatraju odgovornim za izborne prijevare i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji, a planiraju im nametnuti i finansijske sankcije nakon izbora koje Washington ocjenjuje kao prijevaru.

"Sjedinjene Države uvode ciljane restrikcije putovanja i planiraju finansijske sankcije protiv pojedinaca odgovornih za nedavnu izbornu prijevaru i kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji, uključujući (predsjednika) Aleksandera Lukašenka", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli objavljujući odluku o restrikcijama.

Sjedinjene Države su se time pridružile Evropskoj uniji koja je također odlučila uvesti restrikcije bjeloruskim dužnosnicima, uključujući Lukašenka, odgovornima za kršenje izbornih standarda nakon udara bjeloruskih vlasti na demonstrante.

Bjeloruska specijalna policija u petak je uhapsila stotine demonstranata u glavnom gradu Minsku i time okončala dane protesta protiv spornih izbora na kojima je Lukašenko u nedjelju osvojio još jedan petogodišnji mandat.

Ereli je kazao da Sjedinjene Države osuđuju hapšenje mirnih demonstranata protiv nepoštenih izbornih rezultata.

"Sjedinjene Države pozivaju bjeloruske vlasti da bez odgode oslobode stotine građana uhapšenih ne samo u posljednja 24 sata nego i tokom posljednjih dana i sedmica samo zbog izražavanja političkih stajališta", rekao je Ereli.