Svijet
13

SAD upozorile Rusiju: Skupo će vas koštati ako nastavite kršiti primirje

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države upozorile su Rusiju da krši dogovor Minsk postignut u Ukrajini. Potpredsjedavajući SAD-a Joe Biden kazao je da će Rusiju skupo koštati ukoliko nastavi kršiti primirje.

Borbe su nastavljene u strateškom gradu Debaltseveu, gdje veći dio kontroliraju proruski separatisti. Ruski predsjednik Vladimir Putin apelovao je na ukrajinske trupe koje su tamo da se predaju.

Iako je Vijeće sigurnosti UN-a prošle sedmice odobrilo ruski nacrt rezolucije kojim će biti prekinute borbe, ljutite riječi su razmijenjene među ambasadorima. Američka ambasadorica Samantha Power kazala je da "svesrdno podržava dogovor", ali da Rusija mora dokazati svoju posvećenost miru.

"Prestanite naoružavati separatiste. Prestanite slati teško naoružanje preko granice zajedno s vašim vojnicima. Prestanite se pretvarati da ne radite ono što radite. Rusija je potpisala dogovor, a potom radi sve da ga potkopa. Rusija je prvak suvereniteta nacija i onda se ponaša kao da granica sa susjedima ne postoji", rekla je Power.

Istakla je kako je ironično da je Rusija uradila nacrt rezolucije dok je podržavala napade u Ukrajini.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin kazao je da su njeni komentari "uvredljivi".

"Od samog početka krize Rusija je aktivno pozivala na mirni dogovor kroz inkluzivni i transparentni dijalog između svih strana koje su uključene u unutrašnji konflikt Ukrajine", rekao je Čurkin.

Nakon što je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, Biden je strogo osudio kršenje primirja i napade koje vrše separatisti u saradnji s ruskim snagama u Debaltseveu i oko njega.

"Ukoliko Rusija nastavit kršiti dogovor Minsk, i posljednji potpisan 12. februara, to će je skupo koštati", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Međunarodnim posmatračima nije bilo omogućeno da uđu u Debaltseve. Grad je postao ključna nagrada za pobunjenike i vladine snage jer se nalazi na strateškom mjestu i povezuje Donjeck i Luhansk koje drže pobunjenici. U tom gradu zarobljeno je 7.000 ljudi, dok ih je 25.000 evakuirano.