Uslijedile ostavke
12

SAD potresa rasprava kako je šestogodišnjak došao do oružja da puca u učiteljicu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nadzorniik škole u američkoj saveznoj državi Virginia George Parker izgubio je posao nakon što je šestogodišnji učenik početkom ovog mjeseca pucao i ranio učiteljicu.
Školski odbor je glasanjem 5 prema 1 odlučio otpustiti Georgea Parkera samo nekoliko sati nakon što je učiteljicin advokat najavio da planira tužiti okrug.

Abigail Zwerner, 25, otpuštena je iz bolnice prošle sedmice nakon što je upucana u prsa u svojoj učionici. Njen advokat rekao je u srijedu da se pucnjava "u potpunosti mogla spriječiti".

Policija nije objavila nikakve optužnice. Pucnjava od šestog januara koju su vlasti opisale kao "namjernu", potresla je grad Newport News u Virginiji i pokrenula pitanja o tome koje pravne posljedice mogu uslijediti i za koga.

"Tog dana, tokom nekoliko sati, tri različita puta zabrinuti učitelji i zaposlenici upozorili su školsku upravu da je dječak došao u školu i da prijeti ljudima", rekla je advokatica Diane Toscano, ali administracija se nije dala zamarati.

Prem Toscano, učiteljica u osnovnoj školi Richneck rekla je dužnosniku da vjeruje da je dječak stavio pištolj u džep prije nego što je otišao na odmor.

Dužnosnik je navodno odgovorio: "Pa ima male džepove."

Drugi administrator ignorirao je zahtjev učitelja da pretraže dječaka i njegovu ruksak, rekla je Toscano.

Kasnije u srijedu, školski odbor se sastao da otpusti nadzornika Parkera. Pomoćnik direktora osnovne škole Richneck također je u srijedu dao ostavku na to mjesto.

Gradonačelnik Newport Newsa Phillip Jones zahvalio je nadzorniku na odlasku i rekao da podržava napore odbora da "zaposli dinamičnog, novog vođu za naš sistem javnih škola, onoga koji će nam pomoći da se oporavimo i krenemo naprijed s potrebnim promjenama kako bismo naše škole učinili sigurnijima za svatko".

Plaća nadzornika iznosila je više od 250.000 dolara godišnje, prema lokalnim novinskim kućama. I dalje će primati punu plaću i beneficije do juna 2024. jer je bez razloga dobio otkaz.

Tvrdnja advokatice Toscano potkrijepljene su tekstualnim porukama koje su razmjenjivali školski učitelji, a koje je dobio Washington Post. Prema porukama, gospođa Zwerner izrazila je zabrinutost za šestogodišnjaka i zatražila pomoć.

Prošlog je sedmice obitelj dječaka rekla da je on patio od "akutnog invaliditeta" i da je rijetko pohađao školu bez prisustva jednog od roditelja. Na dan pucnjave išao je sam u školu.

Obitelj je također pohvalila gospođu Zwerner, rekavši da je "marljivo i suosjećajno radila kako bi podržala našu porodicu dok smo tražili najbolje obrazovanje i okruženje za učenje za našeg sina".

Šef policije Newport Newsa Steve Drew rekao je da je gospođa Zwerner spasila živote na dan pucnjave tako što je svoje učenike izvela iz razreda nakon što je upucana u ruku i prsa.

Policija je također rekla da je pištolj kojim se dječak koristio legalno kupila njegova majka. Dječakova porodica rekla je da je oružje bilo "osigurano". Policija nije odgovorila na ovu tvrdnju.

Zakon Virginije zabranjuje bilo kome neoprezno ostavljanje napunjenog, neučvršćenog vatrenog oružja na način koji može ugroziti dijete mlađe od 14 godina.