Svijet
0

SAD poručuju Iraku: Ako zatražite rusku pomoć, na nas ne računajte

Klix.ba
Vojno rukovodstvo SAD-a dalo je Iraku ultimatum da odluči da li će nastaviti primati pomoć Amerike u borbi protiv tzv. Islamske države ili će zatražiti rusku intervenciju.

Ovu odluku general američke mornarice Joseph Dunford saopćio je tokom sastanka s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem u Bagdadu.

"Rekao sam im da bi u sadašnjoj konstelaciji odnosa dviju zemalja veoma teško moglo doći do saradnje s Rusijom kada je riječ o zračnoj kampanji u Iraku. Drugim riječima, ako iračke vlasti zatraže pomoć od Rusije, na nas više neće moći računati, jer smatramo da u tom slučaju ne bismo mogli sprovoditi aktivnosti u željenom obimu", rekao je Dunford.

Ova odluka dolazi u svjetlu zategnutih odnosa između SAD-a i Rusije u vezi s ratom u Siriji. Naime, dok Washington podržava pobunjenike koji se bore protiv Bashara al-Assada, Moskva je na strani sirijskog predsjednika.

Podsjećamo, SAD su još prošle godine na području Iraka i Sirije pokrenule kampanju zračnih napada na položaje tzv. Islamske države, međutim, nakon što je Rusija u septembru pokrenula vlastitu kampanju u Siriji, došlo je do novih varnica između Moskve i Washingtona.