Svijet
0

SAD podupiru novi krug pregovora o Kosovu

FENA
Daniel Fried
Daniel Fried
Pomoćnik državne tajnice SAD-a za evropska pitanja Daniel Fried u utorak je u Beogradu rekao da SAD podupiru prijedlog o održavanju novog kruga pregovora o Kosovu, ali da oni moraju biti vremenski ograničeni a njihov ishod treba biti neovisnost te pokrajine, što je već rekao u ponedjeljak tokom posjeta Prištini.

Nakon susreta s predsjednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, Fried je na konferenciji za novinare rekao da je on svojim sugovornicima prenio stajališta Amerike glede rješenja kosovskog problema, dodavši da će biti kombiniranih pregovora, ali detalje nije mogao precizirati, prenosi Hina.

Pozicija vlade SAD-a je jasna, a to je da će Kosovo biti neovisno, rekao je.

Danijel Fried je tokom obraćanja novinarima u američkom veleposlanstvu u Beogradu dodao kako vjeruje da će SAD i Srbija biti prijatelji, kao što su bili i dosad, te da će i nakon rješavanja pitanja Kosova to ostati.

Američki je dužnosnik rekao da će SAD do kraja ove sedmice u Vijeću sigurnosti započeti pripreme prijedloga konačne Rezolucije za Kosovo, što nije konačni prijedlog SAD-a već način da se pomogne u ubrzanju pregovora zainteresiranih strana.

Rekao je i da je za Srbiju važno da osigura svoj put u Evropsku uniju, da je to njena budućnost te naglasio da zbog toga Srbija treba biti zainteresirana za rješavanje kosovskog pitanja.

Iz Ureda predsjednika Srbije se, međutim, priopćava se da je Boris Tadić rekao da se njegova zemlja protivi neovisnosti Kosova. Srbija se protivi "unilateralnom priznavanju statusa Kosova" i "bilo bi vrlo štetno da bilo koja zemlja prizna neovisnost Kosovo mimo odluke Vijeća sigurnosti UN"-a, rekao je Tadić u saopćenju.

Koštunica je, također u saopćenju, ponovio da je Kosovo dio Srbije, te naglasio kako je "ideja o nezavisnosti pokrajine danas najopasniji projekt u Evropi, jer ima destruktivan karakter i ruši principe međunarodnog poretka".